Vlees van wilde mustangs in Nederlandse bitterballen

Copyright The Cloud Foundation
Het vlees van wilde mustangs eindigt in Nederlandse bitterballen en kroketten. Foto: The Cloud Foundation

Wilde mustangs uit de VS worden in Canada en Argentinië geslacht voor vlees. Nederland is de grootste importeur van paardenvlees uit Argentinië. Het vlees van de wilde mustangs eindigt in Nederlandse bitterballen en kroketten.

Lang en uitputtend transport

In de Verenigde Staten lopen wilde paarden, mustangs, vrij rond. Vanwege een tekort aan (landbouw)grond moeten de mustangs verdwijnen. De wilde paarden worden met helikopters bij elkaar gedreven en ingeladen. In de VS is het slachten van paarden verboden, daarom gaan de paarden op een lang en ellendig transport naar Canada of Argentinië, zo schrijft The New York Times. Tijdens het transport raken veel paarden gewond of uitgeput. 

The Cloud Foundation probeert een einde te maken aan de onethische behandeling van mustangs en te zorgen voor een diervriendelijke begeleiding van de populatie.

Valse traceerbaarheid voor verkoop vlees in Nederland

Hoewel het niet is toegestaan, worden de wilde paarden gemengd in kuddes met tamme paarden, zoals afgedankte racepaarden, die hetzelfde lot ondergaan. Om aan Europese traceerbaarheidswetten te voldoen, krijgen de paarden voor de slacht een brandmerk of oormerk. Met valse gezondheidsdocumenten worden de wilde mustangs en racepaarden geslacht alsof de herkomst volledig traceerbaar is.

Ellende in het slachthuis

Wilde mustangs kunnen nooit op een rustige manier geslacht worden. Het transport en het slachthuis zijn enorm stressvol voor de wilde dieren. Ze zijn niet te hanteren. De paarden krijgen veel slaag en elektrische schokken om ze op te drijven. De paarden zijn zó wild dat het vaak niet in één keer lukt om ze met het pistool op hun hoofd te verdoven. De dieren worden meestal meerdere keren beschoten voordat ze het bewustzijn verliezen. De dieren ervaren daarbij veel angst en paniek.

Eet geen paardenvlees

Slachthuizen in Argentinië en Canada slachten de mustangs voor de export. Nederland was afgelopen jaar de grootste importeur van paardenvlees uit Argentinië, op de voet gevolgd door België. Nederlandse bedrijven, zoals Ad van Geloven (het moederbedrijf van Mora), produceren snacks met paardenvlees voor groothandels. Het gaat om bitterballen, kroketten en stoofpotjes, te koop bij Sligro, Makro en Hanos. De producten worden geserveerd in restaurants en snackbars, maar ook bijvoorbeeld in de kantine van maneges.

Wil jij ook een einde aan de horrorpraktijken rond paardenvlees? Lees hier hoe je kunt bijdragen.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.