Vizslaverening heeft ijzersterke regels om epilepsie te voorkomen

Vizsla
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

De Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden ‘Vizsla’ heeft strenge regels om erfelijke epilepsie zo veel mogelijk te voorkomen. Andere rasverenigingen zouden deze regels over moeten nemen, maar het tegenovergestelde gebeurt.

Een dikke pluim voor ‘Vizsla’

De rasvereniging geeft met de regels een goed voorbeeld van hoe de verspreiding van erfelijke epilepsie binnen een ras kan worden aangepakt. Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Vizslafokkers splitsen zich af

Een groep vizslafokkers besluit een nieuwe vereniging op te richten, zonder zulke goede gezondheidsregels. Fokkers die door willen fokken met bepaalde honden, kunnen via deze vereniging toch stambomen krijgen.

De Raad van Beheer stimuleert slechte fokkerij

De oorspronkelijke vizslavereniging heeft bezwaar aangetekend bij de Raad van Beheer, maar tevergeefs. De Raad van Beheer accepteert de nieuwe vereniging en stimuleert daarmee de malafide fokkerij – en verdient er geld aan door stambomen uit te geven. Het is weer overduidelijk: een stamboom zegt niets over de gezondheid van de hond.

Volg het goede voorbeeld

Wij zijn heel blij dat fokkers van de Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden ‘Vizsla’ wél met zorg en liefde honden fokken.

We roepen andere rasverenigingen op de regels om epilepsie te voorkomen per direct over te nemen.

Heeft jouw rashond epilepsie? Meld het! Samen krijgen we erfelijke epilepsie onder controle.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.