Vizsla-vereniging deelt meldpunt epilepsie met leden

Vizsla
De Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden wil erfelijke epilepsie bij de Vizsla zo veel mogelijk voorkomen.

De Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden ‘Vizsla’ heeft het meldpunt epilepsie gedeeld met haar leden. Half september opende Dier&Recht een openbaar meldpunt waar baasjes hun hond met epilepsie kunnen registreren. Op dit openbare meldpunt kan iedereen zien met welke ouderdieren je beter niet kunt fokken. 

Samenwerking is essentieel

Samenwerking met rasverenigingen is van essentieel belang bij het terugdringen van erfelijke epilepsie. Daarom vroeg Dier&Recht aan alle rasverenigingen om het meldpunt bij de leden onder de aandacht te brengen. Zo kunnen fokkers eigenaren vragen of zij hun hond met epilepsie willen registreren bij het meldpunt. Fokkers kunnen dat in overleg met de eigenaar ook zelf doen.

Dikke pluim voor Vizsla-vereniging

De Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden ‘Vizsla’ wil erfelijke epilepsie bij de Vizsla zo veel mogelijk voorkomen. De vereniging deelde het meldpunt in een nieuwsbericht op haar website. Een dikke pluim voor deze doortastende aanpak! We hopen dat veel rasverenigingen dit voorbeeld volgen en dat fokkers klanten aanmoedigen om hun hond te registreren als deze epilepsie blijkt te hebben.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.