Vereniging Drentsche Patrijshond wil fokken met honden met elleboogdysplasie

Drentsche patrijshond
De Drentsche patrijshond: slachtoffer van raszuiverheid

Het is al jaren bekend dat de genenpoel van de Drentsche patrijshond te klein is om mee te fokken. Dit veroorzaakt allerlei ernstige erfelijke afwijkingen bij dit hondenras, zoals epilepsie. Daarnaast komt ook elleboogdysplasie voor. De Vereniging de Drentsche Patrijshond (VDP) wil nu bewust fokken met honden die lijden aan elleboogdysplasie!

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie (ED) is een verzamelnaam voor diverse aandoeningen die het ellebooggewricht beschadigen, met artrose tot gevolg. Door deze pijnlijke aandoening gaan de dieren mank lopen. Soms is de aandoening al zichtbaar op een leeftijd van zes tot twaalf maanden maar het kan zich ook later manifesteren, als de artrose erger en pijnlijker wordt.

Outcross: nieuw bloed is noodzakelijk

Het toestaan van outcross is de enige manier om voldoende diversiteit toe te voegen aan de genenpoel. Bij outcross wordt er gekruist met andere rassen om inteelt tegen te gaan en het risico op erfelijke ziektes te verminderen. Deze oplossing wordt al jaren tegengehouden door de rasverenigingen omdat dit ten koste gaat van de ‘raszuiverheid’.

Fokken met zieke honden

In plaats van het kruisen met andere rassen wil de VDP nu Drentsche patrijshonden met elleboogdysplasie inzetten als fokdier. Volgens de VDP is dit goed voor de genenpoel, maar dat is pure onzin want ook deze zieke dieren komen uit dezelfde beperkte poel. Daarnaast is het absurd - en wettelijk verboden – om doelbewust – te fokken met dieren die een erfelijke aandoening hebben. En daarbij: wie wil er nou een puppy met een pijnlijke elleboogaandoening?

Drentsche PatrijsHonden Club Nederland is net zo slecht

Bij de Drentsche Patrijshonden Club Nederland (DPHCN) is het overigens niet beter geregeld. Onder het mom van ‘wat niet weet, wat niet deert’ worden fokdieren daar helemaal niet gecontroleerd op elleboogdysplasie. Ook deze club weigert outcross toe te staan om de genenpoel te verbeteren.

Raszuiverheid boven gezondheid

Het is diep treurig dat deze clubs raszuiverheid belangrijker vinden dan de gezondheid van hun dieren. Wij roepen de VDP, de DPHCN en de aangesloten fokkers op om niet te fokken met honden die lijden aan elleboogdysplasie. Als deze verenigingen echt zoveel houden van de Drentsche patrijshond dan is outcross de enige manier om dit ras te redden van de ondergang!

Deel dit artikel