Verdrietige vissen geven het leven op

Sockey

Je zou het misschien niet denken als je zo’n dier kalmpjes ziet rondzwemmen, maar ook zalmen kunnen depressief worden. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs gepubliceerd is in Royal Society Open Science. Volgens de wetenschappers raken sommige van hen er zo slecht aan toe dat ze suïcidaal worden.

Drop-outs

Elke zalmkwekerij heeft last van ‘drop-outs’; normale, ‘niet-zieke’ vissen die opeens levenloos aan de oppervlakte van het water komen te drijven. Deze dieren zijn depressief, zeggen de onderzoekers, en hebben het leven opgegeven.

Levenslust

Marco Vindas, auteur van het onderzoek en bioloog aan de Universiteit van Göteborg: "Ik wil niet zo ver gaan om te zeggen dat ze zelfmoord plegen, maar deze vissen hebben de grens bereikt van wat ze kunnen verdragen. Omdat ze in deze omgeving blijven, sterven ze uiteindelijk door gebrek aan levenslust.”

Deze vissen hebben de grens bereikt van wat ze kunnen verdragen. Omdat ze in deze omgeving blijven, sterven ze uiteindelijk door gebrek aan levenslust.

Cortisol

Volgens Vindas komt de chemie in de hersenen van de wegkwijnende vissen overeen met die van depressieve mensen. Ook werd bij deze vissen een beduidend hoger niveau vastgesteld van cortisol, een hormoon dat vrijkomt bij stress. Het serotonerge systeem van de drop-out zalmen was bovendien overactief, wat ook vaak het geval is bij mensen die lijden aan een depressie.

Ziek

Gekweekte zalmen en andere vissen leven in overvolle tanks, met te weinig zuurstof en veel uitwerpselen. Daardoor worden ze vaak ziek en vertonen ze agressief gedrag tegenover elkaar.

Wettelijke bescherming

Het moge duidelijk zijn: het is hoog tijd dat ook vissen wettelijke bescherming krijgen. Nu is dat nog helemaal niet het geval; ondanks het feit dat de overheid erkent dat vissen ‘een vorm van pijn-, angst- en stressbeleving kennen, bestaan er geen welzijnsregels voor het houden of vangen van vissen. 

Deel dit artikel