Verdeeldheid bij het fokken van kortsnuiten

Slechte neus, goede neus

Het is duidelijk dat er in de rashondenwereld iets aan het loskomen is met betrekking tot het fokken van kortsnuitige rashonden. Er zijn fokkers die niet willen veranderen en koste wat het kost de achterhaalde rasstandaarden blijven nastreven; er zijn echter ook fokkers die inzien dat natuurlijk bevallen en goed ademhalen belangrijker zijn dan uiterlijk.

Traditionele fokker

De traditionele fokker van Franse Bulldogs en Mopshonden kiest de dieren met de kortste snuit om mee te fokken, en heeft afspraken met de dierenarts voor geplande keizersneden. De dieren die op de shows uitkomen, hebben geen of nauwelijks neuslengte en (bijna) dichte neusgaten. Deze dieren komen ternauwernood door de uithoudingsproef heen, die volgens de fokkers niet veel voorstelt en best wat strenger zou kunnen.

Moderne fokker

De moderne fokker doet zijn uiterste best om het ras te behouden vanwege het leuke karakter, maar beseft dat het extreme uiterlijk schadelijk is voor de gezondheid van de dieren. Deze fokkers proberen te selecteren op dieren met open neusgaten en een neus waar minstens een duim op kan liggen. Ook selecteren ze op wat bredere heupen, zodat er uitgegaan kan worden van natuurlijk bevallen in plaats van een geplande keizersnede. Deze fokkers nemen de uithoudingstest serieus en doen er zelf nog een schepje bovenop, door de test zwaarder te maken. Dit zal nog niet alle problemen oplossen, maar het is een stap in de goede richting.

Shows en keurmeesters

De resultaten op de shows zijn duidelijk. Keurmeesters kiezen nog altijd de dieren met het ongezonde, traditionele uiterlijk; dieren zonder snuiten en met dichte neuzen winnen de shows. Rashondenverenigingen en keurmeesters (die worden aangedragen door de rashondenverenigingen) zijn medeplichtig aan het overtreden van de wet, artikel 3.4 Besluit houders van dieren, die sinds juli 2014 verbiedt om met dit soort dieren te fokken. Bovendien dragen ze bij aan dierenleed, en houden ze de ontwikkeling naar een gezonder uiterlijk tegen. Dat is een slechte zaak!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.