Van undercoveractie tot echte verbeteringen slacht

Undercoveractie van Dier&Recht bij slachthuis Hoogeveen

Minister Schouten stelt een extern onderzoek in naar ‘haar’ NVWA. Dier&Recht is blij dat nu eens goed wordt gekeken naar de controlerende rol van de voedselwaakhond bij misstanden in meerdere slachthuizen in het noorden van het land.

Malafide slachtpraktijken
Sinds 2017 houdt het Openbaar Ministerie enkele slachthuizen in Leeuwarden, Drachten en Hoogeveen extra in de gaten. Opvallend is dat de aanwezigheid van inspecteurs van de NVWA misstanden in de slachtlijn niet kunnen voorkomen. Dat is vreemd, want daarvoor zijn deze overheidsfunctionarissen juist aangesteld. Het illegaal slachten van zieke en kreupele dieren is niet alleen zeer dieronvriendelijk, maar ook gevaarlijk voor de volksgezondheid, omdat zo ziek vlees in de voedselketen terecht kan komen.

Undercoveractie
Op 9 oktober 2018 filmde Dier&Recht een politie-inval bij een van deze slachthuizen naar aanleiding van een tipgever. RTL Nieuws bracht onze beelden naar buiten, waarna de politiek reageerde. Al snel stelde de Partij van de Dieren Kamervragen over de rol van de NVWA bij de illegale slacht van zieke en kreupele dieren in dit bedrijf. De minister noemt de inval bij het slachthuis waar wij onze undercoveractie uitvoerden als een van de redenen om haar eigen organisatie onafhankelijk te laten onderzoeken.

Verbeteringen
De NVWA ligt nu dus onder een vergrootglas en onregelmatigheden in de inspectie op de dieren zullen volgens de minister aangepakt worden. In haar eigen woorden: “Het belang van voedselveiligheid en dierenwelzijn dient boven iedere twijfel verheven te zijn.” Daar zijn wij het volledig mee eens en wij zullen de minister en haar inspecteurs kritisch blijven volgen!

Ben jij geïnteresseerd in onze strijd tegen dierenleed? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht