Politie-inval bij omstreden slachter in Hoogeveen

Slachterij Griendtsveen

Dier&Recht was dinsdag 9 oktober getuige van een inval door het Openbaar Ministerie bij slachthuis Griendtsveen in Hoogeveen. Een zestal agenten nam de administratie van het slachthuis mee en diverse veetransporteurs werden gehoord.

Het is zeer ongebruikelijk dat het OM zich mengt in NVWA-kwesties. Dit geeft aan dat het om zeer ernstige misstanden gaat. De NVWA kampt al langer met moeilijkheden rond de slachthuiscontroles. Keuringsdierenartsen werken voor de slachterij én de overheid en hebben hierdoor een problematische belangverstrengeling. Als ze dieren of vlees willen afkeuren, worden ze vaak onder druk gezet. De situatie is onhoudbaar en zorgwekkend.

Wij vroegen om een uitleg over de inval door het OM. Het Functioneel Parket meldt in een verklaring dat er sinds 2017 een onderzoek loopt naar Griendtsveen en dat er zeker meer dan tien gevallen van ernstige misstanden bekend zijn. Het onderzoek loopt volop.

Slachter opnieuw in de fout

Vleesbedrijf Griendtsveen is in handen van de familie Wildeboer, die al eerder in opspraak kwam. Deze slachter moest eerder een slachthuis in Leeuwarden sluiten na het slachten van niet transportwaardige dieren: dieren die zodanig ziek zijn dat ze niet vervoerd hadden mogen worden. De runderen werden voorafgaand aan de slacht geslagen en aan de staart getrokken. De zieke dieren komen frauduleus in de voedselketen terecht. Bij de locatie in Hoogeveen zijn waarschijnlijk soortgelijke misstanden geconstateerd.

Structurele problemen in slachthuizen

Dier&Recht pleit al sinds 2006 voor onafhankelijk cameratoezicht in slachterijen zodat de NVWA de beelden kan opslaan en analyseren. Radar en NOVA besteedden al in 2008 aandacht aan de horrorpraktijken bij Wildeboer. In 2017 kondigde officier van justitie Siebren Buist extra controles aan bij drie slachthuizen in de regio.

Dier&Recht eist dat minister Schouten de wettelijke plicht om zieke en gewonde dieren adequaat te verzorgen serieus neemt, en dat die dieren niet ziek en gewond naar een slachterij worden vervoerd.

Help ons om horrorslachthuizen te sluiten en steun ons!

  • Doneer, zodat wij meer misstanden naar buiten kunnen brengen en rechtszaken kunnen voeren.
  • Draag niet bij aan het dierenleed in de slachthuizen en consumeer geen melkproducten en vlees.
  • Blijf op de hoogte: schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.