Tong vastbinden? Nergens goed voor!

tong vastbinden
Door het vastbinden van de tong kan een paard ademhalingsproblemen krijgen. En dat kan lijden tot schade aan de keel en longen.

De drafsport mag voor sommigen een onschuldig verzetje zijn, voor de paarden is het een ramp. Zo is het vastbinden van de tong met een elastiek of pantykousje nog steeds heel gangbaar in deze 'sport'. Een bizarre handeling waarvan de wetenschap aantoont dat dit geen enkel voordeel heeft en zelfs ernstige welzijnsproblemen veroorzaakt.

Vroeger dacht men dat een paard meer lucht zou krijgen als je de tong vastbindt. Volstrekte onzin, is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Paarden rennen van nature met de mond dicht, dan sluit de tong perfect aan op het gehemelte. Zodra je dat verstoort, belemmer je juist de ademhaling. Het paard kan door het rennen met een open mond zelfs ademhalingsproblemen krijgen. En het kan lijden tot schade aan de keel en longen.

Meer controle

Bij een drafwedstrijd krijgt een paard een bit in de mond. Als de pikeur (de rijder) aan de teugels trekt, geeft het bit pijnlijke druk op de tong, het gehemelte, het tandvlees en de mondhoeken. Het paard zoekt een manier om zich van de pijn te verlossen. Met een vastgebonden tong vastgebonden denken pikeurs meer controle te hebben over het paard.

Paniek

Of een pikeur daardoor ook daadwerkelijk meer controle heeft, is nog maar zeer de vraag en niet wetenschappelijk bewezen. Wat wel wetenschappelijk is bewezen, is dat paarden pijn en de stress ervaren door de pijn in hum mond. Dit is zichtbaar aan het gedrag en ook aangetoond met metingen van de hartslag, stresshormonen en oogtemperatuur.

Pijn- en stresssignalen

Paarden hebben hun eigen manier om hun gevoelens te tonen. Een geopende mond. Opgetrokken neusgaten. Rimpels boven de ogen. Aangespannen kaakspieren. De oren lange tijd naar achteren. Dat zijn allemaal signalen van pijn, stress en angst.

Pijn- en stresssignalen

Help jij de paarden?

Naast het vastbinden van de tong worden er nog veel meer gemene dwangmiddelen gebruikt in trainingen en tijdens races. Hoog tijd om een einde te maken aan dit dieronvriendelijke volksvermaak. Wordt er in jouw woonplaats een draverij georganiseerd? Help mee en vraag je gemeente een einde te maken aan de dieronvriendelijke drafwedstrijden!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.