Teleurstellende uitspraak Reclame Code Commissie

Fazant

Twee maanden geleden diende Dier&Recht een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC) over de misleiding door de PvdA. De PvdA verkondigt namelijk al jaren stellig en onvoorwaardelijk de plezierjacht te gaan verbieden, maar stemde op 1 juli jl. toch weer vóór de plezierjacht. Misleiding vinden wij, maar helaas werden we door de RCC niet in het gelijk gesteld. Een teleurstellende uitkomst.

De aanklacht

Voor het doden van wilde eenden, houtduiven, fazanten, hazen en konijnen bestaat geen enkele noodzaak. Ook de PvdA was in haar laatste landelijke verkiezingsprogramma, op kieswijzers en op de eigen website stellig en onvoorwaardelijk van mening dat de plezierjacht verboden moet worden. Nu blijkt echter dat dit loze beloftes waren, waarmee de PvdA zich schuldig heeft gemaakt aan misleiding en dat is ons inziens in strijd met de Nederlandse Reclame Code. Al eerder berichtten we hier over de klacht die we indienden.

De uitspraak

Helaas worden we door de RCC niet in het gelijk gesteld. De uitspraak is opgesplitst op basis van de vier uitingen van de PvdA waar onze klacht over gaat. Over drie uitingen acht de RCC zich niet bevoegd te oordelen. Het gaat om de uitingen in het verkiezingsprogramma van de PvdA, de initiatiefnota ‘Mooi Nederland’ en de Stemwijzers. De RCC heeft wel geoordeeld over uitingen op de website van de PvdA. Het oordeel is echter dat ‘een dergelijke uiting door de consument/kiezer niet zal worden opgevat als een garantie of verwachting dat het betreffende standpunt zal worden gerealiseerd.’

Een teleurstellende uitkomst. Wat bedrijven niet mogen, mogen politieke partijen blijkbaar wel: van alles beloven voor eigen gewin, maar vervolgens deze beloftes niet nakomen. We overwegen nog in beroep te gaan.

Petitie tegen de plezierjacht

Onze hoop om de plezierjacht te stoppen is nu gericht op de Eerste Kamer. Op dinsdag 22 september overhandigen we onze petitie op het Binnenhof in Den Haag. Er is nog de mogelijkheid om te tekenen tot vrijdag 18 september 16.00 uur.

Deel dit artikel