Succes: hoogdrachtige dieren niet langer naar de slacht!

Petitie slacht

Geweldig nieuws! Tijdens een groot debat over dierenwelzijn vanochtend heeft minister Schouten toegezegd dat ze de wet gaat wijzigen. Het slachten van dieren in het laatste trimester van de dracht is voor de minister niet langer acceptabel! Dank aan de minister. En dank aan de ruim dertigduizend ondertekenaars van onze petitie!

Petitie aangeboden

Vanmorgen, 24 januari, heeft Dier&Recht de petitie tegen het slachten van drachtige dieren aangeboden in Den Haag. Namens de Tweede Kamerleden namen Esther Ouwehand (PvdD) en Tjeerd de Groot (D66) de petitie in ontvangst. Meer dan dertig duizend mensen hebben de petitie ondertekend!

Debat dierenwelzijn

Aansluitend vond er een groot debat plaats over dierenwelzijn. Hierin uitten veel Kamerleden hun afschuw over het slachten van hoogzwangere dieren. Er volgden veel vragen over dit onderwerp aan de minister. Esther Ouwehand, Frank Futselaar en William Moorlag (PvdA) verzochten de minister met klem om nu eindelijk eens bij wet een einde te maken aan deze misstand. Carla Dik-Faber (CU) ging zelfs een stapje verder en stelde voor om drachtige koeien al vanaf het éérste trimester niet meer naar de slacht te brengen. En Tjeerd de Groot riep de minister op om samen met slachthuizen een einde te maken aan het slachten van drachtige dieren.

Minister komt in actie en wijzigt de wet

Nog tijdens het debat was er fantastisch nieuws: minister Schouten gaf aan dat ook zij het slachten van drachtige dieren onacceptabel vindt. En ze gaf direct aan dat ze de wet gaat aanpassen! De minister gaat dit bespreken met Europa, dus we moeten nog tot de zomer wachten. Maar er komt in ieder geval een wetsvoorstel voor het verbieden van het vervoer van dieren in het derde trimester van de dracht. Niet naar het slachthuis, en niet naar een andere plek.

En dat is echt goed nieuws voor de dieren!

Hartelijk dank aan de ruim 30.000 ondertekenaars van deze petitie, de politiek heeft jullie stem gehoord! Ben je blij met het resultaat van onze actie tegen het slachten van hoogdrachtige dieren? Als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties. Elke donatie is welkom! Help jij ons om de dieren te helpen?

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.