Start petitie tegen doodspuiten gezonde kalfjes

Kalfje

De laatste maanden zijn er zorgwekkende berichten dat het aantal gezonde kalfjes dat wordt doodgespoten steeds verder toeneemt. Kalfjes die verder gezond zijn, maar voor hun leeftijd licht van gewicht, worden doodgespoten bij gebrek aan afnemers. De sector discussieert al jaren over een oplossing voor deze kalfjes, maar door tegenstrijdige belangen is een oplossing voorlopig nog niet in zicht. Het is daarom de hoogste tijd dat de politiek ingrijpt en het euthanaseren van gezonde kalfjes aan banden legt. Dier&Recht start een petitie.

Handel in nuchtere kalveren

Kalfjes die geboren worden op een melkveebedrijf, maar niet bruikbaar zijn voor melkproductie (zoals stierkalveren), zijn voor de melkveehouder een restproduct. Deze kalfjes gaan bij een leeftijd van minimaal 14 en maximaal 35 dagen oud naar de vleeskalverhouderij. De jonge kalfjes drinken in die periode alleen melk en krijgen nog geen vast voedsel (nuchtere kalveren). Hier worden ze vetgemest om uiteindelijk te worden geslacht. Het gaat in Nederland om bijna 1,5 miljoen kalfjes die worden gemest en geslacht.

Honderden kalfjes afgemaakt en vernietigd

Kalvermesters hebben een voorkeur voor stevige kalveren. Deze zijn makkelijker vet te mesten en zijn wat minder gevoelig voor ziektes. De kalvermesters streven naar zo uniform mogelijke karkassen. Lichte kalfjes halen hun achterstand niet meer in. Deze kalfjes laten zij dus liever staan, ook door het grote aanbod importkalveren. De afschaffing van het melkquotum zorgt voor een nog groter aanbod van kalfjes op de markt, waardoor nog meer lichte kalfjes niet worden afgenomen. Uit berichten in de media blijkt dat de afgelopen tijd honderden kalfjes zijn afgemaakt en vernietigd.

Petitie

Dier&Recht vindt dat de politiek maatregelen dient te nemen, voordat het doden van gezonde kalveren nog verder uit de hand loopt. Vind jij ook dat het doodspuiten van gezonde kalfjes onacceptabel is? Teken dan nu onze petitie!

Deel dit artikel