Stapels met dode kalfjes aangetroffen op veemarkt

Gesloten

Stapels met dode kalfjes aangetroffen op veemarkt

Update: Succes! Inmiddels heeft de sector private afspraken opgesteld: Een kalfje dat na 14 dagen nog te licht is (onder de 36 kg), moet voortaan langer (tot een leeftijd van 35 dagen) op het melkveebedrijf blijven. Zo krijgt het tijd om aan te sterken. 

Op verschillende verzamelplaatsen en de veemarkt in Leeuwarden zijn stapels met tientallen dode kalfjes aangetroffen. Deze gezonde kalveren kregen een dodelijke injectie, omdat ze iets te licht waren voor hun leeftijd en daarom niet werden afgenomen.

Het is een publiek geheim dat kalfjes uit de melkveehouderij soms om economische redenen worden afgemaakt. Het gaat vooral om kalfjes die voor hun leeftijd licht van gewicht zijn. Het bijvoeren van deze kalfjes kost te veel geld. Bij de verzamelplaats voor kalveren staat een weegschaal. Geeft de weegschaal een te laag gewicht aan, dan wordt het kalfje niet afgenomen, maar afgemaakt.

De laatste weken zijn er steeds meer geluiden dat aan dierenartsen wordt gevraagd om gezonde kalveren te euthanaseren. Door het wegvallen van het melkquotum is er op de kalvermarkt een overschot ontstaan aan kalfjes. Ondertussen worden er wel gewoon honderdduizenden kalveren geïmporteerd, zelfs uit verre landen als Litouwen en Polen. Het euthanaseren van gezonde kalfjes moet zo snel mogelijk stoppen, voordat het nog verder uit de hand loopt!

In de media

| Brabants Dagblad | Kalveroverschot door groei melkveehouderij
Gesloten

Dier&Recht start een rechtszaak tegen de grootste Nederlandse kalverslachter om een einde te maken aan de import van Ierse kalfjes. Word jij medestander in onze juridische strijd?

Ja, ik teken nu tegen het doodspuiten van gezonde kalfjes! 

Kalfjes zijn intelligente en sociale dieren met een rijk gevoelsleven, maar in de vee-industrie worden ze behandeld als wegwerpartikelen. De Nederlandse melkveehouderij overschrijdt met het doodspuiten van 'overtollige' gezonde kalfjes iedere ethische grens!

Lees hier de volledige tekst

Petitietekst doodgespoten kalfjes 

Aan de commissie voor Landbouw en staatssecretaris Van Dam,

Ik luid de noodklok over het doodspuiten van 'overtollige' maar verder gezonde kalfjes. Dit gebeurt op verschillende veeverzamelplaatsen en op de veemarkt in Leeuwarden. Daar zijn eind januari stapels met tientallen dode kalfjes aangetroffen, die volgens veehandelaren enkel en alleen zijn afgemaakt omdat ze te licht waren voor hun leeftijd en daarom niet werden afgenomen. 

Door het wegvallen van het melkquotum vorig jaar dreigen steeds meer kalfjes slachtoffer te worden. Ondertussen worden er wel gewoon honderdduizenden kalveren geïmporteerd, zelfs uit verre landen als Litouwen en Polen. 

Intrinsieke waarde kalfjes

Kalfjes zijn intelligente dieren, unieke persoonlijkheden met een rijk gevoelsleven. Een kalfje heeft niet alleen gebruikswaarde, maar ook een intrinsieke waarde: een eigen waarde afgezien van een mogelijk nut voor de mens. Met het leven van een kalf dient met respect om te worden gegaan.

Mijn verzoek

Ik vind het doodspuiten van gezonde kalveren onethisch en onaanvaardbaar. Ik vraag u daarom met klem om maatregelen te nemen die het doden van gezonde kalveren aan banden legt en de oorzaken hiervan weg te nemen.

Hoogachtend,

Voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Statusbericht


Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de dieren?
Doneer nu!
Deel deze campagne