Stalbranden: verzekeren tegen risico goedkoper dan voorkomen

kalvermester
Kalveren worden vetgemest in gesloten stallen. In het geval van een stalbrand hebben ze dus geen enkel kans om het vuur en de rook te ontvluchten.

Dinsdag 15 juni kwamen honderden kalveren om het leven door de zóveelste stalbrand - in Elspeet deze keer. Jaarlijks sterven er honderdduizenden dieren door brand of verstikking.

Verzekeren voor verlies van levens

Er is geen veehouder die dieren wil verliezen door een stalbrand of verstikking. “Als dat gebeurt in een grotere stal dan kan de schade behoorlijk oplopen,” schrijft ZLTO, een organisatie voor boeren en tuinders.

Daarbij doelt de landbouworganisatie niet op het onnodige verlies van levens, maar op het financiële risico voor de boer. Een schokkend inkijkje in de belevingswereld van de veehouderij: het stikken of verbranden van dieren wordt vooral gezien als een financieel verlies.

Risico verzekeren in plaats van voorkomen

Grote kalvermesters zoals de VanDrie Group (de grootste van Europa) verzekeren zich tegen risico’s zoals brand of verstikking. Maar als een kalverhouder die voor VanDrie Group werkt, geen keuring uitvoert en er ontstaat toch brand, dan betaalt de verzekeraar niks. Vanuit het oogpunt van de verzekeraar is het volkomen logisch dat zij niks uitbetaald als een kalverhouder niet de gevraagde voorzorgsmaatregelen heeft genomen. 

“Als kalverhouder heb je dus de zorg om dit risico zo klein mogelijk te maken en eventueel een verzekering af te sluiten voor het risico dat je niet wil dragen”, adviseert ZLTO. Het is droevig dat het hierbij wederom niet om de levens van de kalveren gaat maar om de portemonnee van de kalverhouders.

Economische belangen gaan altijd voor dierenwelzijn 

Iedere veehouder is wettelijk verplicht om de dieren goed te verzorgen. Het voorkomen van verstikking of een stalbrand is geen kwestie van willen maar van moeten! Hermetisch afgesloten stallen zijn daarbij sowieso een ontzettend slecht en gevaarlijk idee. 

Het is aan de politiek om de dieren eindelijk eens te gaan beschermen. Er zijn legio maatregelen die kunnen voorkomen dat jaarlijks duizenden dieren levend verbranden of stikken in giftige dampen. maar de minister van Landbouw wil deze maatregelen niet verplichten omdat ze te duur zouden zijn voor boeren. Het ministerie van Landbouw is gewoonlijk meer bezorgd over de financiële belangen van boeren dan over het welzijn van dieren. Een goede reden om de zorg voor dieren voortaan onder te brengen bij een onafhankelijke minister van Dierenwelzijn!

Tijd voor een minister van Dierenwelzijn: teken de petitie! 

De politieke partijen vormen binnenkort een nieuw kabinet, dit is hét moment om de verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn weg te halen bij het ministerie van Landbouw! Wil jij ook dat een onafhankelijke minister opkomt voor de rechten van dieren? Teken hier de petitie voor een minister van Dierenwelzijn!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)