SP, GroenLinks en D66 vóór weidegang!

Koeien in de wei

Steeds meer koeien verdwijnen permanent op stal. Dat is slecht voor hun welzijn en gezondheid. Daarom hebben wij de SP geholpen bij een initiatiefnota om weidegang voor alle koeien wettelijk te regelen. Met succes! Vandaag dienen SP, D66 en GroenLinks de initiatiefnota ‘Wei voor de koe’ in. De partijen willen het recht op weidegang opnemen in de wet. Bedrijven mogen alleen uitbreiden als ze de weidegang van de koeien kunnen garanderen.

Koeien opsluiten is schadelijk voor mens, dier en milieu

Al in 2011 (met een update in 2013) schreven wij het rapport ‘het belang van weidegang’ en sindsdien voert Dier&Recht druk uit om weidegang verplicht te stellen. Oppositiepartijen GroenLinks, SP en D66 komen nu met een initiatiefnota om dat wettelijk te regelen. De partijen benadrukken het schadelijke effect van koeien steeds vaker op stal zetten. Het gaat om negatieve gevolgen voor dierenwelzijn, milieu (uitstoot van broeikasgassen), maar ook de gezondheid van de mens. D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya: 'Als koeien vaker in de wei staan hebben ze minder angst en pijn. Ook krijgen deze koeien minder vaak infecties. Dat is in de eerste plaats prettiger voor de koe. Deze koeien hebben dan bovendien minder medicijnen nodig. Voor mensen is dat ook goed, omdat wij daardoor minder antibiotica binnenkrijgen via ons eten.'

Weidegang ook economisch voordeliger

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat weidegang vele voordelen heeft, ook voor de boer. Het is namelijk ook nog eens economisch voordeliger. Universiteit Wageningen concludeerde al in 2002 en in 2005 dat weidegang goed scoort op de gebieden dierenwelzijn, diergezondheid, imago voor de sector, arbeid, economie, weidevogels, ammoniakvervluchtiging en energiegebruik. In 2008 was de conclusie dat weidegang ook onder moeilijke omstandigheden economisch voordelig is. Nationaal beschikbare weidegangpremies versterken dit voordeel.

Initiatiefnota ‘Wei voor de koe’

In 2001 liep negentig procent van de koeien nog in de wei. In 2013 was dit percentage gedaald naar zeventig procent. De huidige situatie, met 30% van de koeien achter gesloten staldeuren, is volgens de SP, D66 en GroenLinks onwenselijk. De trend moet omgekeerd worden. Met de initiatiefnota ‘Wei voor de koe’ willen de partijen dat weidegang tot norm wordt verheven. Om de achteruitgang in het percentage weidende koeien te stoppen en te transformeren in een groeiend aantal koeien met weidegang, willen de initiatiefnemers weidegang tot voorwaarde stellen voor uitbreiding van melkveehouderijen. Daartoe moet weidegang opgenomen worden in de wet.

Steun dit initiatief

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) weigerde al eens eerder een motie die werd gesteund door een Kamermeerderheid, uit te voeren. Dat mag niet weer gebeuren. Jij kunt helpen om dit initiatief er door te krijgen bij de regering. Deel dit bericht op Facebook en tag de PvdA en VVD of deel op Twitter en LinkedIn. Zo laat je ze weten dat jij dit plan steunt. Hoe meer draagvlak, hoe meer kans dat de initiatiefnota wordt aangenomen!

Deel dit artikel