Rijksoverheid waarschuwt: koop geen bambino sphynx!

Videorvo

Designerkatten mogen niet worden gefokt volgens de Nederlandse wet. Doe je dat wel, dan krijg je een boete. Ook kopers hebben hun verantwoordelijkheid te nemen. De Rijksoverheid maakte een voorlichtingsfilm om mensen te ontmoedigen een bambino sphynx (ofwel minskin) te kopen.

Fokverbod designerkatten

Sinds april 2019 zijn er duidelijke regels over het fokken van katten met meervoudige erfelijke afwijkingen. Katten met meer dan één uiterlijk schadelijk kenmerk mogen niet worden gefokt. Bijvoorbeeld de bambino sphynx (korte poten en geen vacht) en de dwelf (korte poten en gevouwen oren).

Met de aankoop van een designerkat houd je de fokkerij in stand én overtreed je ook nog eens de wet. Als koper heb je namelijk de plicht onderzoek te doen naar de gezondheid van het dier dat je aanschaft.

Kosten van dierenarts zijn voor jou

Als het van tevoren algemeen bekend is dat je huisdier schadelijke uiterlijke kenmerken heeft, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de dierenarts en kan je die niet verhalen op de fokker of verkoper van het dier.

Koop geen bambino sphynx (minskin)

Kijk hier het voorlichtingsfilmpje van de Rijksoverheid over het leed van de bambino sphynx. De boodschap is duidelijk: koop deze misvormde kat niet!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.