Resistente bacterie nu op kip, rund, huisdieren en groente

Kippen

ESBL-producerende bacteriën, die resistent zijn voor antibiotica, komen niet alleen voor bij kip, maar bij ook bij rundvee, huisdieren en op groenten. Dat hebben veterinair epidemiologen uit Wageningen en het RIVM bewezen.

Volgens de onderzoekers is het verminderen van antibioticagebruik niet voldoende om de bacterie uit te bannen, schrijft vakblad Boerderij. Wetenschapster Lisette Graat: ,,Ze zitten inmiddels overal en worden ook vaak uit het buitenland meegenomen.” Zelfs de biologische sector, waar nauwelijks antibiotica gebruikt wordt, is niet vrij van ESBL.

Infecties

ESBL is een enzym dat penicillines en cefalosporines (antibiotica) kan afbreken. De bacteriën blijken als reservoir om de hele dierlijke keten heen aanwezig. Ook de omgeving van een stal raakt besmet. Hierdoor reikt het gevaar verder dan alleen het eten van besmet vlees.

Gezonde mensen worden er overigens niet ziek van. Wel kunnen ouderen en zwakke patiënten in het ziekenhuis infecties krijgen met ESBL-bacteriën. Die leiden dan vooral tot urineweginfecties en zijn moeilijk met antibiotica te bestrijden.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)