Plaats dierenartsen en dierverzorgers op lijst met vitale beroepen

Ook in deze moeilijke tijden blijft hulp aan gewonde en zieke dieren hard nodig, alsmede de dagelijkse zorg voor dieren in asielen en opvangcentra. Toch staan dierenartsen en dierverzorgers niet op de lijst van vitale beroepen. Onbegrijpelijk, aangezien het van levensbelang is dat ook deze mensen naar hun werk kunnen blijven gaan!  

Kinderopvangmogelijkheden voor vitale beroepen 

In het kader van de bestrijding van het coronavirus moeten alle Nederlanders zoveel mogelijk thuis werken en hebben ook scholen de deuren moeten sluiten. Ouders met zogenaamde ‘vitale beroepen’ kunnen echter nog wel gebruik maken van kinderopvangmogelijkheden. Deze beroepsgroepen houden de samenleving draaiende en zijn daarom van cruciaal belang. 

Dierenartsen en dierverzorgers ook cruciaal 

Dierenartsen en dierverzorgers staan echter niet op de lijst van vitale beroepen. Terwijl het van levensbelang is dat ook deze mensen naar hun werk kunnen blijven gaan. Zij zijn immers evengoed verantwoordelijk voor levende wezen die volledig afhankelijk zijn van hun zorg. Die hulpbehoefte zal tijdens deze crisis helaas juist toenemen. Er zijn signalen dat sommige asielen en opvangcentra nu al te weinig mankracht hebben. 

Meer asieldieren, minder adopties  

Door de toename van het aantal besmettingen met het coronavirus is het goed mogelijk dat er meer huisdieren in het asiel terecht zullen komen, bijvoorbeeld omdat er tijdelijke opvang nodig is voor de honden en katten van zieke baasjes. Tegelijkertijd zullen er voorlopig minder dieren geadopteerd worden. Helaas zijn ook dierverzorgers en dierenartsen niet immuun voor het virus en zullen degenen met klachten niet kunnen werken. Het is dus hard nodig dat ook ouders in deze beroepen gebruik kunnen maken van kinderopvang. 

Kamervragen gesteld

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (PvdD) heeft maandag 16 maart schriftelijke vragen gesteld over deze kwestie. Wassenberg wijst erop dat de lijst met vitale beroepen moet worden uitgebreid met dierenartsen en dierverzorgers. “Niet alleen dierenartsen, maar ook dierverzorgers zijn cruciaal. Hulp voor gewonde en zieke dieren kan niet wachten. Het verzorgen van dieren in bijvoorbeeld asielen en (wild)opvangcentra gaat dag in dag uit door. Deze mensen kunnen en willen de dieren niet zomaar in de steek laten. Daarom moet het kabinet hen helpen door hen op de lijst met vitale beroepen te plaatsen."  

Laat de dieren niet in de steek 

Ook in deze moeilijke tijden waarin de volksgezondheid wordt bedreigd en angst om zich heen grijpt moeten we oog houden voor dieren die onze hulp heel hard nodig hebben. Zorg aan hulpbehoevende dieren kan niet wachten tot we het virus onder controle hebben.

Laten we goed voor elkaar zorgen: mens én dier

Het is een tijd om goed voor elkaar te zorgen en waar mogelijk elkaar een helpende hand te bieden, ook aan de dieren. Heb of ken je mensen met vitale of cruciale beroepen in je omgeving, zoals in de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, het openbaar vervoer, hulpverlenende diensten of in andere sectoren? Laten we elkaar wat vaker een hart onder de riem steken.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht