Paardentuig op het Oranjeconcours

Paardentuig op het Oranjeconcours
Al sinds 2020 bezoeken we wedstrijden van de aangespannen ‘sport’. Daarbij constateren we keer op keer dezelfde misstanden. Bij het paard op deze foto kleurt de tong grijs door het langdurig afknellen van de bloedtoevoer.

Op Koningsdag bezochten we een tuigpaardenwedstrijd op het Oranjeconcours in De Bilt. In 2021 werden we bij een bezoek aan zo’n wedstrijd bedreigd en door de beveiliging van het terrein verwijderd. Een vreemde reactie voor een sector die zichzelf naar buiten toe graag omschrijft als transparant en altijd open voor de dialoog.

Bij de aangespannen sport worden zogenaamde tuigpaarden voor een koetsje gespannen om een paar rondjes te rijden voor een jury. Met harde hand worden de paarden gedwongen tot pijnlijke, extreme houdingen. Een jury beoordeelt hun houding en manier van bewegen. Hoe extremer, hoe hoger de score.

Dierenleed door dwangmiddelen

Er worden veel dwangmiddelen gebruikt om de paarden in de onnatuurlijke houdingen te forceren. Zo krijgt het paard een bit in met hefboomwerking. Het bit zit vast met een kinketting. Door langdurige druk van het bit, kleurt de tong blauw. Een duidelijk signaal dat de bloedtoevoer wordt afgekneld.

Een opzetteugel dwingt een paard om het hoofd omhoog te houden. Als het hoofd toch omlaag gaat, drukt het opzetbit tegen het tandvlees van de bovenkaak en trekt het aan de mondhoeken. Dit soort dwangmiddelen is zo gemaakt dat het alternatief voor de gewenste houding altijd pijnlijker is dan de houding zelf. Het paard kan dus kiezen uit pijn of nog meer pijn.

Paarden hebben (geen) recht op bescherming

Al sinds 2020 bezoeken we wedstrijden van de aangespannen ‘sport’. Daarbij constateren we keer op keer dezelfde misstanden. Niet verrassend, want er bestaat binnen de organisatie geen enkele ambitie om de sport diervriendelijker te maken. Gelukkig klinkt er zelfs vanuit de paardensport steeds meer kritiek op deze bizarre discipline.

Zolang de aangespannen sport zelf niet in beweging komt, blijven wij ons inzetten voor een verbod op:

  • Bitten met een hefboomwerking
  • Opzetteugels
  • Het vastbinden van de tong
  • Het compleet uitscheren van de oren
  • Het te lang laten van de hoeven (voor een ‘spectaculaire’ manier van lopen)

Er is op dit moment geen enkele wet die paarden beschermt tegen deze vormen van dierenmishandeling. Dier&Recht strijd via campagnes voor een wettelijke bescherming van paarden.

Help jij mee om de paarden te verlossen van pijnlijke dwangmiddelen? Steun Dier&Recht.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.