Open brief aan Gordon met tips voor Franse bulldog Toto

blue french bulldog
Een Franse bulldogpup, niet de pup van Gordon.

Beste Gordon,

Je hebt een Franse bulldogpup. Zoals je weet, hebben Franse bulldogs heel veel gezondheidsproblemen. Als dierenarts wil ik je graag wat tips geven om Toto zo gezond mogelijk te houden.

Tip 1: Neusgaten groter laten maken en gehemelte inkorten: ademruimte maken

Bij honden als Toto is het belangrijk om de luchtwegen zo wijd mogelijk te maken. Dit kan door de neusgaten te vergroten en het gehemelte in te korten. Dat maakt het voor de hond makkelijker om te ademen waardoor de benauwdheid afneemt. Een specialistische dierenarts kan je vertellen welke behandelingen Toto helpen om minder last te hebben van zijn te korte snuit.

Tip 2: Laat Toto regelmatig controleren bij de dierenarts

Franse bulldogs zijn gevoelig voor vele aandoeningen. Laat een dierenarts regelmatig controleren hoe het ervoor staat met je hondje. Een paar voorbeelden van mogelijke aandoeningen:

  • Gebitsproblemen en daardoor pijnlijke ontstekingen
  • Oogaandoeningen en daardoor pijnlijke ontstekingen en traanogen
  • Allergieën en daardoor jeuk, bijten en likken op pootjes
  • Pijnlijke oorontstekingen
  • Chiari malformatie, hierbij zijn de hersenen te groot voor de schedel en dat veroorzaakt voortdurende hoofdpijn

Tip 3: Tuigje in plaats van halsband

Halsbandjes geven extra druk op de nek en de luchtpijp en maken het nog moeilijker voor Franse bulldogs om lucht binnen te krijgen. Bovendien hebben Franse bulldogs vaak afwijkende wervels en dus sneller een hernia. Een bandje om de nek veroorzaakt extra druk op de nekwervels terwijl een tuigje de druk verdeelt.

Tip 4: Geen (lange) wandelingen bij warm weer

Bij warm weer zijn Franse bulldogs snel oververhit. Maak daarom geen lange wandelingen met Toto als het warmer is dan 20 à 25 graden. Houd hem overdag zoveel mogelijk binnen. Wandel kort, blijf in de schaduw en zorg dat hij voldoende drinkt en afkoeling krijgt.

Het is natuurlijk niet leuk om kritiek te krijgen op een huisdier waar je veel van houdt, maar als bekende Nederlander heb je voor veel mensen een voorbeeldfunctie. Franse bulldogs met zulke korte snuiten hebben over het algemeen veel problemen met hun gezondheid. Het is niet voor niets dat ze in Nederland niet meer gefokt mogen worden. Hoe minder mensen ze kopen, hoe minder zieke dieren eindigen bij de dierenarts.

Mocht je vragen hebben, stel ze me gerust!

Hartelijke groet,

Kelly Kessen, dierenarts
Dier&Recht

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.