Nieuwe regels voor registratie van honden kan illegale handel terugdringen

Puppy
In het nieuwe I&R-systeem wordt veel meer geregistreerd. Met dit systeem kunnen we de illegale handel tegengaan. Alles staat en valt wel bij een gedegen controle!

Vanaf 1 november 2021 gelden er extra regels voor de identificatie en registratie (I&R) van honden. Als je een hond aanschaft, vraag dan altijd om het paspoort en het registratiebewijs en controleer zijn chip. Klopt er iets niet, schaf de hond dan niet aan. Zo help je zelf mee de illegale handel terug te dringen.

Honden uit Nederland

Elke pup die in Nederland geboren wordt, moet binnen zeven weken na geboorte een chip en een EU-dierenpaspoort krijgen. Een officiële chipper of een dierenarts chipt de hond en registreert de pup met paspoortnummer en chipnummer bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op naam van de fokker.

Voortaan heeft iedere fokker een uniek bedrijfsnummer (UBN). Via dit UBN is het adres van de fokker te vinden. Binnen een week na het chippen doet de fokker een geboortemelding van de pups om de registratie compleet te maken. Dit moet gebeurd zijn voordat de pups naar een nieuwe eigenaar gaan.

Deze regels gelden voor iedereen – ook als je maar één keer een nestje fokt moet je een UBN hebben.

Honden uit het buitenland

Komt een hond uit het buitenland, dan moet de hond al een chip hebben. Komt hij uit een EU-land, dan moet hij ook een EU-dierenpaspoort hebben. De importeur van de hond regelt dit en moet de hond op zijn naam laten registreren bij een dierenarts. Ook de importeur heeft dus een UBN.

Deze regels gelden ook als je zelf een hond uit het buitenland meeneemt of ophaalt! Dan ben je zelf de importeur, moet je zelf een UBN aanvragen en de registratie regelen via de dierenarts.

Betere bestrijding illegale hondenhandel

In het nieuwe I&R-systeem wordt veel meer geregistreerd. Alle chippers van honden staan geregistreerd bij de RVO en alle dierenartsen staan in het Diergeneeskunderegister. Alle uitgegeven paspoorten en alle chipnummers worden opgeslagen. Zo worden alle honden traceerbaar. Met dit systeem kunnen we de illegale handel tegengaan. Alles staat en valt wel bij een gedegen controle!

Meer weten over chippen er registreren? Kijk op de website van de NVWA en bij de RVO.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.