Mopshond of Franse Bulldog gediskwalificeerd voor hondenshow en fokkerij

Zielige rashond

De Zweedse Kennelclub (SKK) heeft een verregaande maatregel aangekondigd om het fokken van extreem kortsnuitige honden te stoppen. Vanaf 2020 zullen honden die vanwege ademhalingsproblemen worden gediskwalificeerd op een show ook een fokverbod opgelegd krijgen.

Opheffen van een fokverbod

Een eigenaar kan om herziening van de beslissing vragen. Die herziening volgt alleen als de hond geen zichtbare ademnood heeft, zoals bijvoorbeeld snurken en een speciaal daartoe aangewezen dierenarts moet het dier onderzoeken en verklaren dat de hond gezond is.

Andere gezondheidsproblemen lijden ook tot een verbod

De SKK geeft aan dat dieren die om andere redenen gediskwalificeerd worden nog een kans krijgen.  Na een derde waarschuwing/diskwalificatie volgt net als bij ademhalingsproblemen een permanent verbod om op shows te komen én een verbod om met de honden te fokken.

De nieuwe regels treden in werking vanaf 1 januari 2020. Laten we hopen dat dit voorbeeld doet volgen.

Wil jij op de hoogte blijven van het nieuws over (ras)honden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)