Landbouwakkoord? Dieren worden niet gehoord!

Landbouwakkoord dieren worden niet gehoord Piet vergeet ons niet
Met een postercampagne in Den Haag riepen we landbouwminister Piet Adema op om dierenbeschermingsorganisaties te betrekken bij het Landbouwakkoord. Foto: Maarten Nauw

Minister Adema (Landbouw) onderhandelt met boeren, industrie en natuurorganisaties over een Landbouwakkoord. Maar de dierenorganisaties zijn niet welkom aan de onderhandeltafel. Dat is onacceptabel! Want de afspraken die nú worden gemaakt bepalen de toekomst van de landbouw. En dus de toekomst van de 120 miljoen dieren die dagelijks lijden in de vee-industrie. Teken nú onze petitie en geef de dieren een stem!

Wat is het Landbouwakkoord?

Afgelopen zomer voerde stikstofbemiddelaar Johan Remkes gesprekken met boeren, industrie en natuurorganisaties. Remkes adviseerde minister Adema om met deze partijen afspraken te maken over de toekomst van de landbouw deze vast te leggen in een Landbouwakkoord. De landbouwminister heeft dat advies overgenomen en onderhandelt op dit moment met de sector over dit akkoord.

Dieren worden genegeerd

Maar de hoofdrolspelers worden hierbij compleet genegeerd: de dieren zelf. De honderden miljoenen individuen die jaarlijks wegkwijnen in betonnen stallen. De honderden miljoenen individuen wiens belangen niet worden meegewogen. De honderden miljoenen individuen wiens stemmen niet wordt gehoord aan de onderhandeltafel. Dit is onacceptabel, want het Landbouwakkoord gaat over hun toekomst.

De toekomst van de veehouderij wordt NU bepaald

Die toekomst wordt nú bepaald, dus we moeten er nu voor zorgen dat de belangen van dieren worden meegenomen in het Landbouwakkoord. Anders wordt het de komende jaren veel moeilijker om het aantal dieren in de veehouderij fors te verminderen en hun welzijn te verbeteren. Over elke nieuwe maatregel zal de sector zeggen: dat hebben we toen niet afgesproken, dus dat gaan we niet doen

Niet op, maar aan tafel

‘Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu.’ Voor de dieren in de vee-industrie is dat nu letterlijk het geval. Zolang hun belangen niet meewegen en hun stem niet wordt gehoord, duurt hun lijden voort. Teken daarom de petitie en geef de dieren een stem!

Deel dit artikel
Erik Peschier

Dieren hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving geëxploiteerd als gebruiksartikel of ter vermaak van de mens. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige (voedsel)systeem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.