Kleine hondjes die ALTIJD hoofdpijn hebben

Hond met hoofdpijn

Met RashondenWijzer informeert Dier&Recht hondenliefhebbers over de gezondheid van (ras)honden. Eerder brachten we de gezondheidsproblemen van honden met erfelijke epilepsie en te korte snuiten al onder de aandacht. Ook kleine hondjes zoals Chihuahua's en Dwergkezen kampen met ernstige problemen die voortkomen uit ziekmakende fokpraktijken. Veel van die miniatuurhondjes hebben altijd hoofdpijn, omdat hun schedel te klein is voor de hersenen. Hun eigenaren hebben er meestal geen weet van.

Een schedel die te klein is voor de hersenen

Dieren zouden niet ‘gevormd’ moeten worden naar de grillen van de mode. Maar dat gebeurt wel, en vaak met rampzalige gevolgen voor de dieren. Zo is het door selectief fokken gelukt om piepkleine hondjes te creëren – met een schedel die te klein is voor hun hersenen.

Dit leidt tot akelige aandoeningen als Chiari malformatie en syringomyelie. Hierbij worden de hersenen in het achterhoofdsgat gedrukt waardoor er een blokkade ontstaat bij de ingang van het ruggenmerg. Dit veroorzaakt matige tot ernstige of zelfs helse hoofdpijn. Constant!

Hondensoorten waarbij dit speelt

Dit probleem speelt bij dwergrassen (bijvoorbeeld Chihuahua’s), minihondjes (zoals mini-Jack Russels) en TeaCup-hondjes (zoals de TC Yorkiepoo). Het komt voor bij soorten mét en zonder stamboom. Een stamboom is dus geen garantie voor een gezond hondje!

Zoveel pijn!

Hondjes met hoofdpijn knijpen vaak met hun ogen, of krabben alsmaar aan hun oor. Het kan zijn dat ze niet geaaid willen worden en bij aanraking snel bijten. Geen wonder bij zoveel pijn! De symptomen kunnen zo vaag zijn dat een baasje niet merkt dat het hondje pijn lijdt. Maar het kan ook voorkomen dat een hondje het uitgilt van de pijn, mank loopt of zelfs helemaal niet meer kan lopen!

MRI-scan

Wie zo’n hondje heeft, was bij aanschaf waarschijnlijk niet op de hoogte van de vele aandoeningen onder deze dieren. Hoe voorkom je dan dat je hondje onnodig lijdt? Ga naar de dierenarts – ook als je geen klachten waarneemt – en laat je hondje goed nakijken. Laat bij twijfel áltijd een MRI-scan maken bij de specialist! De aandoeningen zijn niet te genezen, maar de pijn valt vaak wel degelijk te behandelen. 

Deel de flyer over hoofdpijn!

Dier&Recht wil eigenaren van kleine hondjes bewust maken van de vele gezondheidsproblemen. Daarnaast raden we hondenliefhebbers aan om dit soort honden niet te kopen. Zo bespaar je jezelf een hoop ellende en draag je niet bij aan het in stand houden van deze zieke fokpraktijken.

Ken je iemand met een miniatuurhondje? Help mee en informeer eigenaren met behulp van de folder dat hun hondje waarschijnlijk hoofdpijn heeft. Download en deel de folder via RashondenWijzer!

Mockup hoofdpijn


 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)