Ik heb een naaktkat, wat nu?

naaktkat
Het gemis aan vacht, snor- en tastharen beperkt naaktkatten in hun kat-zijn

Sinds kort is het in Nederland verboden om naaktkatten te fokken. Het gemis van een vacht en snor- en tastharen maakt deze katten gehandicapt. Een nieuwe naaktkat aanschaffen, doe je natuurlijk niet. Maar wat als je er al een hebt? Dit kun je doen om het leven van je huisdier iets makkelijker te maken.

Warme ligplekjes

Naaktkatten hebben het gauw te koud. Zorg er daarom voor dat er altijd meerdere schone, warme ligplekken en holletjes beschikbaar zijn. Een hangmat aan de verwarming is een heerlijke plek. Ook voor huiskatten mét haar trouwens.

Energierijke voeding

Katten zonder haar verbranden veel meer energie om op temperatuur te blijven. Houd daar rekening mee met de voeding. Als je kat te mager wordt, geef dan wat meer brokjes. Ook energierijk voer met extra vetten kan helpen.

Voorkom verbranding

De huid van naaktkatten is erg kwetsbaar en verbrandt snel, waardoor de kans op huidkanker toeneemt. Zorg ervoor dat je naaktkat niet (lang) in de zon gaat liggen bakken. Je kat insmeren met zonnebrand is noodzakelijk als hij graag in de zon ligt. De meeste katten vinden dat niet leuk en zullen het wegpoetsen. Ze krijgen dan de zonnebrandcrème ook binnen. Gebruik alleen speciale zonnebrand voor katten en overleg bij twijfel met je dierenarts.

In bad met die kat

Een vacht beschermt niet alleen tegen kou en zonnestralen, maar ook tegen ziekteverwekkers. Een kale huid loopt sneller wondjes op tijdens het spelen met andere katten. Naaktkatten krijgen ook sneller huidinfecties en hebben heel vaak last van gistinfecties. Het is daarom verstandig om je naaktkat regelmatig in bad te wassen met een milde kattenshampoo. Overleg eventueel met je dierenarts hoe vaak en met welke shampoo.

Geen wilde bewegingen dichtbij

Katten zien dichtbij slecht, hun ogen kunnen zich niet goed focussen binnen een afstand van 30 centimeter. Gezonde katten compenseren dit met hun snor- en tastharen. Met die haren voelen ze wat er voor hun neus gebeurt. Houd er rekening mee dat naaktkatten dit niet kunnen. Maak geen wilde bewegingen vlak voor hun gezicht, let goed op wat je kat aankan zonder te schrikken. 

Wil je weten hoe belangrijk de snorharen zijn, kijk dan eens naar dit mooie filmpje.

Gemis aan lichaamstaal

En last but not least: snor- en tastharen en de vacht vormen belangrijke communicatiemiddelen voor katten. Gezonde katten even aan dat ze boos zijn door hun vacht op te zetten of hun staart dik te maken. Ook laten ze met de stand van hun snorharen zien hoe ze zich voelen. Naaktkatten kunnen zo niet communiceren. Houd ze daarom altijd in de gaten en bescherm ze goed.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.