Hypoallergene dieren behoren tot het rijk der fabeldieren

Naaktkat

Stop de hypoallergene mythe! Ook de artsen in de nieuwste editie van het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde bevestigen dat hypoallergene dieren niet bestaan. De dieren stellen alsnog de gezondheid van hun baasjes op de proef. Bovendien hebben de uiterlijke kenmerken en de wijze waarop deze dieren gefokt worden nadelige gevolgen voor hun welzijn.  

Nadelen voor de gezondheid van de mens

In het artikel wordt aangehaald dat het hebben van huisdieren voor ernstige problemen kan zorgen bij allergische eigenaren. Klachten van de allergie verergeren, maar patiënten merken vaak de acute klachten niet meer op. Er ontstaan vaak chronische klachten zoals vermoeidheid en kortademigheid. Medicijngebruik om de allergie te onderdrukken gaat doorgaans omhoog.

Hypoallergene dieren bestaan niet

Het klinkt aannemelijk dat katten en honden die minder verharen minder allergische klachten veroorzaken. Helaas is hiervoor geen enkel bewijs. Het zijn namelijk niet de haren waarvoor mensen allergisch zijn, maar de allergenen die in hoge concentraties worden gevonden in speeksel, urine, talgklieren en overige uitscheidingsproducten.

Door het likken van hun vacht komen deze eiwitten op de haren en huid van het dier. Huidschilfers en haren verspreiden zich gemakkelijk over alle oppervlakken, maar ook in de lucht. 

Een andere verspreiding is via de stof van het kattengrid van de kattenbak. De allergenen voor katten en honden zijn wijdverspreid en worden ook gevonden in de huizen van mensen en openbare ruimtes zoals scholen waar zich geen huisdieren bevinden. 

Hypoallergene katten lijden

Een kale kat kan niet zomaar naar buiten: zijn huid raakt snel beschadigd en het risico van zonnebrand is groot. Ook lijden kale katten in de winter vaak kou en ontstaan op hun huid makkelijk gistinfecties waardoor ze ook gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van oorontstekingen. Het ontbreken van snor- en tastharen maakt dat kale katten een essentieel deel van hun zintuigelijke waarneming missen. Het is alsof ze deels blind zijn.

En dan zijn er nog rassen als de Britse korthaar en de Siberische kat: ze hebben een vacht én snor- en tastharen, maar de claim dat ze minder zouden verharen en daardoor minder allergeen produceren, is onterecht.

Schaf geen hypoallergeen dier aan

De artsen adviseren geen hypoallergeen dier aan te schaffen. Niet alleen vanwege de gezondheid van hun eigen patiënten, maar ook vanwege de nadelige gevolgen voor de huisdieren zelf.

Wij zijn blij dat artsen zich uitspreken en dat dit onderwerp zo wijd verspreid wordt via het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde. Lees hier het volledige artikel. 

Help je mee deze mythe te bestrijden?

Download de folder die we maakten met de Vakgroep Allergologie, en verspreid die onder mensen met een allergie voor dieren. Informeer ook je huisarts over het bestaan van deze folder, zodat hij of zij de informatie aan patiënten kan doorgeven.

Dier&Recht strijdt samen met jouw steun dagelijks voor een beter leven voor (ras)katten. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.