Honden met ernstige, erfelijke aandoening krijgen gewoon een stamboom

Labradorpups krijgen een stamboom, als ouders elleboogproblemen hebben
Elleboogdysplasie is een bijzonder pijnlijke aandoening die ernstige artrose veroorzaakt.

Al ruim tien jaar wordt in Nederland gefokt met rashonden die lijden aan een ernstige, erfelijke elleboogaandoening. Pups van deze honden krijgen gewoon een stamboom en dat zal ook zo blijven, stelt Raad van Beheer. Niet verrassend want de organisatie verdient jaarlijks zo’n vier miljoen euro met de verkoop van stambomen.

Elleboogdysplasie, een ernstige, pijnlijke aandoening

Elleboogdysplasie is een ernstige, erfelijke aandoening die pijnlijke misvorming van de ellebogen en artrose veroorzaakt. Zeker bij grotere en zwaardere rassen is het belangrijk dat fokkers hun honden laten testen voordat ze ermee fokken. Honden met elleboogdysplasie hebben vaak dure operaties nodig en slikken daarna meestal jarenlang pijnstillers.

Verplicht onderzoek tegen betaling

Voor een aantal hondenrassen zijn specifieke regels opgesteld om te voorkomen dat er gefokt wordt met honden die lijden aan een ernstige vorm van elleboogdysplasie. Fokkers moeten röntgenfoto’s laten maken bij een dierenarts die samenwerkt met Raad van Beheer. Vervolgens controleert Raad van Beheer die foto’s – tegen extra betaling – op de internationale richtlijnen. Daarna ontvangt de fokker een certificaat met een officiële eindbeoordeling. Dat lijkt goed geregeld maar het gaat ernstig mis bij de uitvoering.

Al tien jaar lang wordt er gefokt met honden die lijden aan elleboogdysplasie

Recent liet Raad van Beheer op haar website weten dat ze de internationale richtlijnen ‘per ongeluk’ al tien jaar niet hebben nageleefd. In hun eindbeoordeling besteedde de Raad geen aandacht aan primaire laesie: de ernstige erfelijke aandoening van ellebogen. Een bizarre bekentenis want op hun eigen site is te lezen: “Deze aandoening kent een hoge erfelijkheidsgraad en is daarmee belangrijk voor het fokbeleid.” De fout is vorig jaar in stilte hersteld maar de Raad heeft destijds verzuimd om leden en fokkers hierover te informeren.

Gewoon doorgaan

Je zou verwachten dat Raad van Beheer er nu dan alles aan doet om deze kolossale blunder met verstrekkende gevolgen zo snel en zo goed mogelijk te herstellen maar niets is minder waar. De onterecht goedgekeurde dieren met primaire laesie worden nog steeds gebruikt om mee te fokken en de pups krijgen nog gewoon een stamboom. Voor de rest laat Raad van Beheer het over aan de rasverenigingen en fokkers. Rara wat zouden die doen?

Wil je op de hoogte blijven van onze strijd voor gezonde rashonden? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.