Hoe gebruik je het epilepsie-meldpunt als je een pup wilt kopen?

bordercolliepup
Ben je geïnteresseerd in een bordercollie, dan zie je in de database dat bij dit ras zeer veel epilepsie voorkomt. Je kunt overwegen of je dit risico wel wilt nemen.

Sinds half september is er een meldpunt waar eigenaren een hond met epilepsie kunnen registreren. Met het meldpunt willen we de kans verkleinen dat er rashonden geboren worden met een aangeboren vorm van epilepsie. Als je een hond wilt aanschaffen is het meldpunt een goed hulpmiddel om in te schatten of je pup een verhoogd risico heeft op epilepsie.

Risico op epilepsie bij je pup inschatten

Veel hondenrassen hebben een verhoogd risico op epilepsie. De database is een nuttig hulpmiddel voor potentiële nieuwe hondeneigenaren. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in een Drentsche patrijshond of een bordercollie, dan zie je in de database dat bij dit ras zeer veel epilepsie voorkomt. Je kunt overwegen of je dit risico wel wilt nemen.

Pup op het oog

Mocht je al een specifieke pup op het oog hebben, dan kun je in de database zien of directe familieleden van die pup aan epilepsie lijden. Je kijkt dan of een van de (toekomstige) ouders van je pup in de database staan. Misschien staan beide ouders er wel in. Dan is het beter deze pup niet aan te schaffen. Want de kans dat deze pup epilepsie krijgt is dan groter.

Vraag aan de fokker hoe het zit

Het is altijd goed om verder te vragen. Nog lang niet alle rashonden met epilepsie staan op het meldpunt, daarvoor is het meldpunt er nog te kort. Het kost tijd om het van voldoende informatie te voorzien. Het is dus goed om bij aanschaf van een pup altijd door te vragen. Heeft de fokker de lijnen goed nagekeken en niet gefokt met honden waar epilepsie in de lijnen zit? Een goede fokker beantwoordt rustig al je vragen en zal die op prijs stellen. Een goede fokker kan zich namelijk verantwoorden.

Wil je meer weten over epilepsie bij rashonden? Kijk hier. Heb je vragen? Mail ons dan via info@dierenrecht.nl

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.