Gordons Franse bulldog is geen goed voorbeeld

Gordons Franse bulldog is geen goed voorbeeld
Een Franse bulldog, niet de hond van Gordon.

Afgelopen weekend zagen we een puppy verschijnen op het Instagramaccount van Gordon. Een sneue Franse bulldogpup. Onze dierenarts Kelly Kessen vertelt waarom Gordon een slecht voorbeeld geeft en waarom je zo’n hond niet moet willen.

Toto heeft geen open neusgaten

Op de foto’s en in de video’s is te zien dat de arme Toto geen open neusgaten heeft. Dat betekent dat het hem moeite kost om lucht binnen te krijgen. In de wet is vastgelegd dat er met honden die geen open neusgaten hebben, niet gefokt mag worden. Juist om te voorkomen dat er pups geboren worden zoals Toto. Probeer zelf maar eens een tijdje te ademen met een wasknijper op je neus!

Toto heeft een te korte snuit

Verder is te zien dat het hondje een veel te korte snuit heeft. Om gezondheidsredenen staat in de wet dat de snuit van een hond tenminste de helft van de kop moet zijn – dat is zeker bij Toto niet het geval. Honden met te korte snuiten kunnen slecht tegen warmte en zijn meestal benauwd. Nee Gordon, dat snurken is niet schattig, maar zielig!

Toto kijkt hartstikke scheel

Ook is te zien dat het arme diertje scheelkijkt. Dit komt door het tekort aan ruimte in de korte schedel. De ogen passen niet in de te ondiepe oogkassen. Daardoor kijken Franse bulldogs vaak scheel, en hebben ze oogzweren.

Toto is illegaal gefokt

Gordon heeft een hondje gekocht met extreem schadelijke uiterlijke kenmerken, waar in Nederland niet op gefokt mag worden volgens de wet. 

We hopen dat als Gordon zich hiervan bewust is, en hij zijn volgers oproept om zijn voorbeeld vooral níét te volgen.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.