Fokverbod voor fokker Perzische showkatten

showpers
De extreem korte schedel van de peke face pers veroorzaakt tal van ernstige gezondheidsproblemen

Een fokker van Perzische showkatten moet per direct stoppen met het fokken van kortsnuitige peke face perzen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft na een handhavingsverzoek van Dier&Recht vastgesteld dat deze fokker de wet overtreedt met het fokken van de kortsnuitige katten.

De kortste snuiten winnen prijzen

De peke face pers heeft een extreem korte schedel, liefhebbers van dit ras houden van de ‘schattige’ korte snuit. Dit onnatuurlijke uiterlijk veroorzaakt echter ernstige gezondheidsproblemen als oogziektes, gebitsproblemen, chronische benauwdheid en geboorteproblemen. Het fokken van deze dieren is al jaren verboden maar werd nog steeds gedoogd. Ook winnen deze ongezonde dieren nog steeds veel prijzen op kattenshows.

Volledig fokverbod

Wij dienden een handhavingsverzoek in tegen een fokker van prijswinnende showkatten. Foto’s op haar website toonden schele kittens met afgesloten neusgaten en andere fysieke aandoeningen.

De NVWA stelde tijdens de inspectie vast dat de snuiten van alle negen ouderdieren te kort zijn om mee te fokken. De fokker kreeg daarop een last onder dwangsom. Bij een volgende overtreding kan een hoge boete worden opgelegd.

Signaal naar de showwereld

Wij pleiten al jaren voor duidelijke regels en een minimale lengte voor kattensnuiten. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de vele gezondheidsproblemen bij dieren met een te korte snuit. Het fokverbod voor deze showfokker is een belangrijk signaal naar de showwereld: stop met het fokken van ongezonde dieren!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.