Fokster van rashonden veroordeeld tot hoge schadevergoeding

Boerboel

Een fokster, handelend onder de naam Karasi Boerboels, is veroordeeld tot een schadevergoeding van bijna € 19.000. Te betalen aan drie eigenaren die bij Karasi honden hadden gekocht met erfelijke aandoeningen.

Vier jonge honden geëuthanaseerd
De fokster verkocht aan vier verschillende eigenaren vijf Boerboels. Daarvan zijn er vier nauwelijks twee jaar geworden. Zij zijn door een dierenarts geëuthanaseerd vanwege ondraaglijk lijden. De vijfde leeft nog, maar is er slecht aan toe. Gezamenlijk bleken deze honden in hun korte leven te lijden aan 15 erfelijke aandoeningen.

Rechtszaak
Drie eigenaren zijn met hulp van Dier&Recht een rechtszaak begonnen tegen Karasi Boerboels en met succes! De fokster moet zowel de aankoopsom van de honden als medische en overige kosten aan de gedupeerden vergoeden. Dit is een historisch hoge schadevergoeding. Hiermee wordt natuurlijk het leed van de dieren niet weggenomen. Helaas kan de civiele rechter ook geen fokverbod uitvaardigen. Dat moet de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit doen, die belast is met het toezicht op dierenwelzijn.

NVWA
Pas na lang aandringen is de NVWA langs geweest bij de fokster. Deze concludeerde, ondanks de heupdysplasie met artrose van de heupen, hartruis ten gevolge van een aangeboren hartaandoening, patella luxatie van de knieën, elleboogdysplasie, epilepsie, knikstaart en navelbreuk, dat de fokster niet veel te verwijten viel. Des te merkwaardiger omdat de NVWA zelf stelt dat de kans op ernstige pootproblemen bij dit ras tegen de 50% is. De fokster kon na dit rapport gewoon verder fokken.

Handhaving
Het is essentieel dat de NVWA duidelijke normen opstelt en de wet op het fokken van gezelschapsdieren handhaaft. Binnenkort is er weer een overleg gepland met de NVWA. Misschien dat er dan eindelijke een einde gemaakt kan worden om deze zaak te bespreken. Ondertussen blijven er zieke honden geboren worden.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht