Fokkers geven geen antwoord op vragen over inteelt

Drentse Patrijshond

Met de Vereniging “de Drentsche Patrijshond” is Dier&Recht in een interessante discussie verwikkeld. Dier&Recht had een fokster van Drentsche Patrijshonden een mail gestuurd met een aantal vragen. Dit naar aanleiding van het feit dat haar kennel fokt met honden die in hoge mate aan elkaar verwant zijn. De daardoor optredende inteelt is een groot gevaar voor de gezondheid van de honden.

In plaats van antwoord te geven op vragen als: ”houdt u rekening met de mate van verwantschap voordat u met een combinatie fokt, “houdt u rekening met erfelijke aandoeningen bij de voorouders” en “kunt u aangeven wat het maximaal aantal dekkingen is van uw reuen” kregen we een woedende brief van de rashondenvereniging. Waar bemoeien we ons mee, alleen de rashondenvereniging behartigt de belangen van de Drentsche Patrijshond. “U gaat uit van eenzijdige en/of onjuiste gegevens. We stellen de Stichting Dier&Recht en het bestuur aansprakelijk. En de fokster handelt overeenkomstig het fokreglement.” Kortom, geen antwoord op de vraag waarom gefokt wordt met honden die tussen de 45% en 55% met elkaar verwant zijn, maar wel dreigementen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, zullen we maar zeggen.

We trekken ons niets aan van deze dreigementen, die vooral bluf zijn, en we verwijzen de fokster en onze lezers graag naar ons uitgebreide rapport over de Drentsche Patrijshond. Iedereen kan dan zelf concluderen of het raszuiver fokken met zeer verwante dieren met een groot risico op epilepsie, heupdysplasie, cataract en bloederziekte niet een soort van dierenmishandeling is.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)