Fokker van naaktkatten op de vingers getikt

Fokverbod voor naaktkatten
Katten zonder vacht en functionele snor- en tastharen ondervinden daar veel last van

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft voor het eerst een officiële waarschuwing gegeven aan een fokker van naaktkatten. Het fokken van deze dieren wordt gezien als een zware overtreding omdat de kenmerkende kaalheid schadelijk is voor de dieren zelf. De NVWA controleerde een Limburgse fokker van sphynxen na een handhavingsverzoek van Dier&Recht.

Kaalheid is een schadelijk kenmerk

Katten zonder vacht en functionele snor- en tastharen ondervinden daar hinder van. Hun huid is minder goed beschermd, waardoor ze gevoeliger zijn voor verwondingen en snel verbranden in de zon. Ook krijgen de dieren het sneller koud en is er een verhoogd risico op infecties van huid en oren. Bij kittens – die in de eerste levensweken extra gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen – veroorzaakt het ontbreken van de vacht een verhoogd risico op luchtweginfecties.

”Dit type katten mist ook vaak snor- en tastharen. Deze haren zijn voor een kat van essentieel belang: hiermee voelen ze de minste of geringste aanraking. Zonder haren is niet alleen de zintuigelijke waarneming van hun omgeving beperkt, ook de communicatie met andere katten is gebrekkig. Katten gebruiken hun vacht en snorharen om te laten zien hoe ze zich voelen: dit kan een naaktkat niet.”

Toezichthouder NVWA

Boete

Wij zijn blij met het optreden van de NVWA. Fokkers die toch doorfokken met naaktkatten kunnen een boete verwachten van 1.500 euro per gebruikt fokdier. Daarmee komt er hopelijk snel een einde aan het fokken met deze ongezonde dieren.

Omdat dit de eerste keer was dat de NVWA op deze specifieke overtreding handhaafde, kwam de fokker er deze keer vanaf met een waarschuwing. Het uitvoeren van inspecties uit bij fokkers van katten is inmiddels overgenomen door de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID).

Lees meer informatie over het fokken met katten op de website van de NVWA.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.