Fipronil in biologische eieren

Legkippen

Deze week is er opnieuw ophef over fipronil en wel in biologische eieren. Residuen van fipronil kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van de consument. Maar hoe zit het met de kippen zelf?

Stress

Bloedluis zorgt bij kippen voor hevige jeuk, bloedarmoede, een algemeen gevoel van malaise en soms sterfte. Het zijn beestjes (vogelmijt) die de kip langzaam proberen leeg te zuigen. Er wordt geschat dat 93 procent van de tientallen miljoenen legkippen in Nederland hier last van heeft. In meer dan een kwart van die gevallen gaat het om zeer ernstige besmettingen. Boeren vergelijken de stress voor de kippen met ‘proberen te slapen met 150 muggen in je slaapkamer’. In hun vreugdeloze leven in de intensieve vee-industrie, hebben leghennen dus ook nog eens te maken met deze ellende.

Veiligheid

Maar ook de biologische en zelfs de hobbykippen hebben te maken met bloedluis. NRC Handelsblad schrijft: “De mijten, amper een millimeter groot, zijn de hardnekkige vijand van elke kippenboer.” Zijdelings wordt genoemd dat kippen ernstig ziek kunnen worden en zelfs vogelgriep kunnen krijgen. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van Stichting Maatschappij en Veiligheid, stelt dat de NVWA een potje maakt van het toezicht op ons eten. De zorgen om veiligheid houden ook bij Van Vollenhoven op bij de mens, terwijl de eieren met fipronil volgens het RIVM nauwelijks schade opleveren. De supermarkten stellen dat de veiligheid van de consument vanzelfsprekend altijd voorop staat. Ook zij zwijgen over de kippen.

Belangen

Kippen leven al decennia in stallen waar ze geteisterd worden door bloedluis, maar o wee als deze gekwelde dieren voor enige overlast en schade zorgen bij de mens. Van een redelijke afweging van de belangen tussen mens en dier is geen enkele sprake. Over de belangen van kippen wordt simpelweg niet nagedacht. Niet door de media en zelfs niet door Foodwatch, die naar buiten bracht dat fipronil ook in biologische eieren voorkomt.

Deel dit artikel