Ex-verzorgster Sproet aangevallen om campagne

Drentsche patrijshond

De voormalige verzorgster van Drentsche patrijshond Sproet, het ‘gezicht’ van onze campagne tegen raszuiver fokken, is hard aangevallen door een fokster. De belaagde, die vanwege de ophef liever niet bij naam wordt genoemd, filmde de hond tijdens een epileptische aanval. Vervolgens stond ze toe dat Dier&Recht de beelden gebruikte voor een campagne tegen raszuiver fokken - en dat is haar niet in dank afgenomen.

,,Sommige mensen houden van honden, maar niet van andere mensen. Zoveel is me wel duidelijk geworden”, zegt ze. ,,Ik heb de naarste dingen naar mijn hoofd gekregen. Dat ik een dom blondje ben, dat ik het ras om zeep help. Het waren geen echte bedreigingen, maar het scheelde niet veel.”

,,Het enige wat ik doe, is opkomen voor de honden. Door Sproet weet ik namelijk hoe erg ze lijden onder erfelijke ziektes."

Al snel merkte Sproets ex-baasje, die eigenaresse is van een dierenopvang en een gezonde Drent thuis heeft, dat alle opmerkingen uit één hoek kwamen. ,,Er zat een fokster van Drentsche patrijshonden achter, die bekenden van haar vroeg om me te mailen. Ik heb haar gebeld. Daar schrok ze nogal van, geloof ik. Ze zei daarna dat ze zich verraden voelde, dat ik een dolk in haar rug heb gestoken. Ook zouden de rasverenigingen woedend op me zijn. Vreemd. Want het enige wat ik doe, is opkomen voor de honden. Door Sproet weet ik namelijk hoe erg ze kunnen lijden onder erfelijke ziektes.”

Ingewijde

Het verwijt dat haar het meest dwars zit, is dat ze een verraadster is. Volgens de belagers zou ze Dier&Recht namelijk toegang hebben gegeven tot Zooeasy; een fokdatabase op basis waarvan wij een wetenschappelijk rapport schreven. Daaruit blijkt dat ouderdieren voor 46% aan elkaar verwant zijn en dat 12,5% van alle Drentsche patrijshonden lijdt aan epilepsie.

,,Via mijn persoonlijke account zou ik Dier&Recht Zooeasy hebben ingesmokkeld. Dat is gewoon niet waar!”  Om alle twijfel weg te nemen: ze heeft gelijk. Onze toegang tot deze databank verloopt via een ingewijde uit een heel andere hoek… 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)