Europa bevrijdt dieren toch nog niet uit de kooien

kraamkooi
Zeugen worden wekenlang opgesloten in krappe kraamkooien

Bedroevend nieuws: de plannen voor strengere dierenwelzijnsregels in Europa worden uitgesteld. De Europese Commissie zou eind dit jaar met een wetsvoorstel komen om het dierenwelzijn in vleesindustrie te verbeteren. Er waren beloftes voor een kooiverbod, het voorkomen van misstanden in het slachthuis en betere bescherming van dieren tijdens transport. Na een keiharde lobby van de vleesindustrie, laat de Commissie de dieren nu alsnog in de steek. De strengere regels voor kooien en slachthuizen zijn van de planning verdwenen.

Dieren hebben betere bescherming nodig

Het excuus voor het uitstellen van beter dierenwelzijn in Europa? Er zou meer tijd en onderzoek nodig zijn om de geplande verbeteringen waar te maken. Bijzonder teleurstellend, want de voorbereiding van het wetsvoorstel duurt al jaren. In die tijd hebben wetenschappers al meer dan genoeg kennis aangeleverd om de leefomstandigheden van dieren in de veehouderij te verbeteren. Deze adviezen laten juist zien dat strengere regels in de veehouderij hard nodig zijn. De zogenaamde noodzaak voor nieuw onderzoek is een veelgebruikte manier om tijd te rekken en veranderingen tegen te houden.

Opsluiten van dieren gaat door

Met het beloofde kooiverbod zou er een einde komen aan een van de grootste misstanden van de veehouderij: de meer dan 300 miljoen dieren die jaarlijks worden opgesloten in krappe kooien opgesloten voor hun vlees, eieren of om mee te fokken. Alleen al in Nederland worden een miljoen zeugen wekenlang opgesloten in krappe kraamkooien, leven 10.000 konijnen in afschuwelijke draadgazen kooien; en ondergaan meer dan 6 miljoen kippen hetzelfde lot. Elders in Europa worden honderdduizenden eenden, ganzen en kwartels in kooien gehouden. Ruim 1,4 miljoen Europeanen spraken zich uit voor een kooiverbod. Maar nu het wetsvoorstel langer op zich laat wachten, gaat dit dierenleed onverminderd door.

Geen strengere aanpak slachthuizen

Ook de regels voor de bescherming van dieren in slachthuizen zouden worden aangescherpt. Dit moet een einde moeten maken aan de vele misstanden in slachthuizen die (ook in Nederland) structureel voorkomen: dieren worden geschopt en geslagen of zijn nog bij bewustzijn als hun keel wordt doorgesneden. Het is schandalig dat de Europese Commissie dieren in stallen én slachthuizen aan hun lot overlaten.

Strengere regels transport komen er wel

Er is slechts één lichtpuntje: er komt dit jaar nog wel een voorstel voor een betere bescherming van dieren tijdens transport. Met zo’n voorstel kunnen verschillende nare praktijken worden aangepakt, zoals lange transporten van ongespeende kalveren en het lijden van dieren in snikhete vrachtwagens op zomerse dagen. Toch zullen we ook hier moeten afwachten hoe streng die nieuwe regels uiteindelijk zullen worden.  

De Europese Commissie lijkt zich niks aan te trekken van het dierenleed in stallen en slachthuizen. Dier&Recht doet dat wél! Wij blijven strijden om deze misstanden op de politieke agenda te zetten. Help je mee?

 

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!