Een dieronvriendelijk paardenevenement verdient geen subsidie!

paard met bit op Jumping Amsterdam
De onnatuurlijke houding van het hoofd, de strakke neusriem en het bit zorgen voor ongemak en pijn.

Jumping Amsterdam, een meerdaags elitair paardensportevenement dat plaatsvindt in de RAI, kreeg dit jaar maar liefst 30.000 euro subsidie van de Provincie Noord-Holland en 100.000 euro subsidie van de gemeente Amsterdam. Er werd dus 130.000 euro belastinggeld besteed aan één paardenwedstrijd.

Hoe is dit geld besteed?

De Partij voor de Dieren heeft op Amsterdams en provinciaal niveau vragen gesteld over de besteding van deze subsidies. Vanuit de gemeente Amsterdam bleek 85.000 euro bestemd te zijn voor tegemoetkoming in de directe organisatiekosten, en 15.000 euro voor tegemoetkoming in extra kosten voor de Wereldbeker Springen. Amsterdam financierde niet mee in de ‘Jumping in Business’-netwerkbijeenkomst; deze werd gefinancierd door de Provincie Noord-Holland, Jumping Amsterdam/RAI Amsterdam en het Amsterdamse bedrijfsleven.

De paardensport is dieronvriendelijk en commercieel

Stichting Dier&Recht heeft geconcludeerd dat door het gebruik van dwangmiddelen de paardensport zeer dieronvriendelijk is. Paardenevenementen met hun dierenwelzijnsproblematiek en commerciële aard zouden niet in aanmerking horen te komen voor subsidies.

Er zijn een groot aantal misstanden gerelateerd aan wedstrijdambities: reizen naar wedstrijden, gebruik van pijnlijke bitten in de mond (in hogere klasses verplicht), gebruik van strakke neusriemen, gebruik van sporen om in de ribben van een paard te prikken, slaan met de zweep, een paard in een ongezonde houding dwingen (denk aan de zogenoemde rollkur).

paard met schuurvlak op Jumping Amsterdam
De strakke neusriem en kinketting zorgen ervoor dat het paard niet kan ontkomen aan het bit. Aan het schuurvlak te zien, zit er een grote beurse plek waar de ruiter het paard prikt met de sporen aan de enkels.

Wat wil Dier&Recht dan wel voor de paarden?

Welzijnseisen koppelen aan vergunningen voor paardenevenementen

Wij willen dat aan het verlenen van vergunningen voor paardenevenementen welzijnseisen gekoppeld worden. Momenteel wordt het welzijn van paarden bij dergelijke evenementen uitsluitend door de evenementenorganisaties zelf bewaakt (bijvoorbeeld door dierenartsen die zijn aangesloten bij de organisatie). Onafhankelijke en transparante controles zijn nodig.

Een ontspannen en diervriendelijke omgang met paarden faciliteren

Dier&Recht ziet de subsidies liever geïnvesteerd in voorzieningen die een ontspannen en diervriendelijke omgang met paarden bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud van ruiterpaden voor recreatieve ruiters, waar zij ook met een paard aan de hand kunnen lopen (zoals je een hond uitlaat), en veilige oversteekplaatsen in de buurt van natuurgebieden.

Het buiten houden van paarden toestaan en bevorderen

Wij zijn een groot voorstander van het toestaan en bevorderen van het buiten houden van paarden. Schuilstallen zijn vaak nog niet toegestaan in het Noord-Hollands landschap; daar zou verandering in moeten komen. Er zouden subsidies beschikbaar kunnen worden gesteld voor de aanplant van hagen en bomenrijen om natuurlijke beschutting te creëren voor paarden die buiten gehouden worden.

Amsterdamse subsidies

Helaas heeft de gemeente Amsterdam voor Jumping Amsterdam 2021 al een bedrag begroot dat vergelijkbaar is met dat van 2020. Voor het jaar 2022 ligt de vergunning nog niet vast. Het zou onacceptabel zijn als er in 2022 nog steeds belastinggeld gaat naar dit dieronvriendelijke evenement.

Wij zullen de ontwikkelingen rondom paardensportevenementen nauwlettend in de gaten houden, de subsidies aan de kaak stellen en misstanden publiekelijk bekendmaken! Wil jij de paarden helpen? Teken dan de petitie tegen het gebruik van dwangmiddelen in de paardensport!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.