Drafraces: zo herken je pijn en stress bij paarden

drafsport pijn
Aangespannen spieren in het aangezicht, opengesperde neusgaten en teruggetrokken lippen: dit paard ervaart pijn en stress

Paarden zijn gevoelige dieren maar als ze pijn of stress hebben, is dit soms lastig te herkennen. Het zijn van nature vluchtdieren en het tonen van pijn of blessures kan de aandacht trekken van roofdieren. Maar als je eenmaal weet waarop je moet letten, zie je bij vrijwel alle drafraces paarden met pijn en stress.

Paarden zijn meesters in het verbergen van pijn. Soms moet je dus heel goed kijken om de signalen te herkennen. Er zijn een aantal pijn- en stresssignalen die je duidelijk kunt waarnemen op het hoofd van een paard:

 • Optrekken of klapperen met de lippen (de tanden zijn zichtbaar).
 • Openen van de mond.
 • Schudden met het hoofd of het hoofd naar een kant scheef houden.
 • Langere tijd naar achteren houden van de oren, in plaats van rustige oorbewegingen.
 • Rimpels boven het oog.
 • Bij acute stress; opengesperde ogen met een zichtbaar randje oogwit.
 • Opgetrokken neusgaten, soms ook rimpels boven het neusgat.
 • Verstarde spieren in het gezicht.
 • Onnodig aanspannen van spieren in het aangezicht.
 • Bij langdurige stress; een starende blik en soms kleine, dieper liggende ogen.
 • Bij langdurige stress; een depressieve houding; een rechte hals met weinig bewegelijkheid en weinig reactie op de omgeving.

Chronische stress vs. acute stress

Uit onderzoek blijkt dat paarden met chronische stress ook depressief of pessimistisch kunnen worden. Depressieve paarden vertonen andere kenmerken dan paarden met acute stress. Bij chronische stress komt er een blinde, starende blik in de ogen en is er weinig reactie op de omgeving. In de rusthouding hebben deze paarden vaak een starre hals in het verlengde van hun rug (weinig soepelheid in de hals of hoofdhouding). Paarden met acute stress kunnen heftig reageren, ze draaien veel met de ogen of oren en geven duidelijke schrikreacties zoals trillen of wegspringen. Tevreden paarden hebben een ontspannen oogopslag en ontspannen gezichtsspieren. Je ziet bijvoorbeeld een nieuwsgierige blik zonder rimpels boven de ogen en ontspannen neusgaten.

Pijn- en stresssignalen

drafsport pijn 1

drafsport pijn 2

Ontspannen paard

drafsport geen pijn

Onnodig pijn en stress veroorzaken is verboden

Tijdens drafwedstrijden en de trainingen die daaraan voorafgaan, ervaren veel van de paarden pijn, angst en stress. De vele dwangmiddelen veroorzaken pijn aan hun hoofd, hals en verwondingen in de mond. Er is geen onafhankelijke controle op paardenwelzijn bij drafraces, de organisatie bepaalt zelf de regels en controles. In de wet staat dat dieren vrij moeten zijn van pijn, verwonding en ziekte, en vrij van angst en stress. Het is hoog tijd dat de overheid die wet ook handhaaft in de paardensport.

Stop dit dierenleed

Wordt er in jouw woonplaats een drafrace georganiseerd? Help de paarden en roep je gemeenteraad op om een einde te maken aan dit dierenleed.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.