Doorbraak: het einde van de stukgefokte Mopshond is nabij!

mopshond

De Mopshond zoals wij die nu kennen, behoort binnenkort tot het verleden. En dat is goed nieuws!

Commotie rond Commedia
Mopshondenvereniging Commedia kondigde afgelopen weekend een aantal vergaande maatregelen aan om de gezondheid van de Mopshond te verbeteren. De ingrijpende aanpassingen aan het fokbeleid brengen de hondenwereld in rep en roer.
De organisatie geeft hiermee gehoor aan de slechte publiciteit rond de Mopshond. Het ras kwam de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws door campagnes van dierenwelzijnsorganisaties als Dier&Recht. Ook werd er steeds meer overtuigend wetenschappelijk bewijs geleverd over de vergaande gezondheidsproblemen van kortsnuitige dieren.

Drastische maatregelen
Commedia kondigde een aantal opvallende wijzigingen aan in het fokbeleid:

  • Het stamboek wordt geopend voor look-alikes
  • Outcross wordt toegestaan
  • Mopshonden worden gefokt op langere snuiten die voldoen aan de Nederlandse wet
  • Dekreuen mogen in de fokkerij niet meer onbeperkt worden ingezet
  • Er komt een tweede aangescherpte conditietest; slaagt de hond niet voor de test dan mag er niet worden gefokt met het betreffende dier

Acties tegen kortsnuiten sinds 2010
Dier&Recht is blij met de nieuwe plannen van Commedia. Wij strijden al sinds 2010 voor een betere gezondheid van kortsnuitige rashonden, zoals Mopshonden. We lobbyen bij overheid en instanties, overleggen met stakeholders, voeren rechtszaken tegen fokkers en publiceren veterinaire rapporten om het draagvlak te vergroten.
Er zijn al tal van kleine stappen gemaakt maar dit is weer een grote stap in de goede richting. Intern bestaat er bij de Mopshondenclub nog veel weerstand tegen de nieuwe plannen. Het is dus van groot belang dat de overheid nu doorpakt.

Rechtszaak tegen Franse Bulldogfokkers
De overheid kan volgende maand een krachtig signaal afgeven tijdens een grote zitting bij de NVWA over een bezwaarschrift van Dier&Recht tegen tien fokkers van Franse Bulldogs. Zij fokken al jaren bewust misvormde dieren die ernstig lijden door hun te korte snuiten en afgesloten neusgaten.
Wat de uitslag ook wordt: Dier&Recht gaat door met de strijd!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht