Door goede zorg blijven álle kalfjes leven

Kalf in de wei

Een melkveehoudster uit Zwolle laat zien dat het prima kan: met wat extra zorg en veel aandacht zorgt ze ervoor dat er bij haar geen kalfjes hoeven te sneuvelen.

Boerin Janneke Hartemink vindt het te gek voor woorden dat lichte kalfjes vaak geëuthanaseerd werden. In vakblad Boerderij zegt ze: "Het is absurd dat we zo met dieren omgaan.” Haar oplossing: ze houdt de lichte stiertjes gewoon wat langer op het bedrijf, zodat ze sterk zijn als ze naar de kalvermester gaan. En dat heeft effect: de veehandelaar is blij met de robuuste stiertjes en vorig jaar is niet één van haar dieren overleden.

Het is absurd dat we zo met dieren omgaan.

Eerder dit jaar was er grote ophef over de honderden gezonde, maar lichte stierkalfjes die geëuthanaseerd werden omdat de vleeskalverhouderij ze niet wilde hebben. Na veel media-aandacht werden er afspraken gemaakt in de sector: de lichte kalfjes moeten voortaan langer op het melkveebedrijf blijven. Daarbij is het wel belangrijk dat ook de stiertjes goede biest en verzorging krijgen. Als dat het geval is, blijken ze helemaal niet onder te hoeven doen voor zwaardere kalveren.

Zo fijn als bij hun moeder krijgen ze het natuurlijk niet, maar deze veehoudster bewijst: met liefde en aandacht kunnen alle kalfjes groot en sterk worden.

Deel dit artikel