Doe normaal, een gezonde hond is niet kaal!

Chinese naakthond

Naakthonden hebben de naam hypoallergeen te zijn. Allergische reacties komen immers van ronddwarrelende hondenharen? Mis! Hondenallergie ontstaat door bepaalde eiwitten die zich in de klieren en lichaamsvloeistoffen van honden bevinden. Via huidschilfers, speeksel en urine bereiken ze de allergische hondeneigenaar. De naaktheid heeft dus geen voordelen – maar wel genoeg nadelen om deze honden ‘zielig’ te noemen.

Kwetsbaar zonder vacht

Een hond zonder vacht is erg kwetsbaar. Hij verbrandt in de zon en kan zich niet beschermen tegen kou. Zijn huid raakt makkelijk beschadigd: als hij speelt met andere honden, bijvoorbeeld, of als hij bij het rennen langs de tak van een struik schampt. Bovendien hebben naakthonden vaak huidontstekingen.

Slecht gebit

De naaktheid van deze honden wordt veroorzaakt door de mutatie van een gen; datzelfde gemuteerde gen veroorzaakt ook gebitsproblemen. Op jonge leeftijd hebben naakthonden vaak al een slecht gebit, met scheve of loszittende tanden. Fanatieke trekspelletjes kun je beter niet met ze doen, want daarbij kunnen ze hun tanden verliezen. Tja, dan heb je geen uitvallende haren, maar wel uitvallende tanden. Wat een deal. En dan te weten dat hier bewust op wordt gefokt!

Inteelt

Over fokken gesproken: fokken op bepaalde uiterlijke (ras)kenmerken brengt altijd een verkleining van de genenpool met zich mee. Daarmee is de kans op inteelt en erfelijke ziektes groot. Rashonden zijn dan ook vaak minder vitaal en sterven jonger. Nóg meer aantasting van het welbevinden en de gezondheid van naakthonden.

Eenzaam en alleen

Wat deze honden ten slotte ook echt zielig maakt, is het feit dat ze vaak worden weggedaan wanneer blijkt dat ze toch niet hypoallergeen zijn, of dat ze in een aparte ruimte of zelfs buiten gehouden worden, en niet of nauwelijks worden aangeraakt. Ze vormen immers een bedreiging voor de gezondheid van hun baasje.

Doe normaal, een gezonde hond is niet kaal!

Hypoallergene honden bestaan niet. Het fokken van naakthonden dient geen enkel doel. Honden willen spelen, ravotten, rennen, uitdagen, aangehaald worden – en ze zijn hun baas toegewijd, al moeten ze het met de dood bekopen. Honden horen een vacht te hebben. Ze horen bij hun baas te blijven. En fokken op ziekte is misdadig. Dus: doe normaal, een gezonde hond is niet kaal!

Folder om mensen te informeren over huisdierallergie

Artsen maken zich zorgen over de nadelige gevolgen die het hebben van een vermeend hypoallergeen huisdier heeft voor hun patiënten. Dier&Recht maakt zich zorgen over het welzijn van de ‘hypoallergene’ dieren. Samen hebben zij een folder voor patiënten gemaakt.

Help mee de boodschap te verspreiden en deel de folder van de allergologen met je huisarts en met bekenden die allergisch zijn voor honden of katten.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.