Dobermann overlijdt plotseling tijdens spelletje

 

In deze video is te zien hoe Dobermann Bella plotseling neervalt tijdens een onschuldig spel met haar baas. Ze sterft ter plekke. Volgens haar baasje was apporteren haar favoriete bezigheid. Waarschijnlijk is Bella gestorven aan de hartafwijking dilaterende cardiomyopathie (DCM).

Hartafwijking DCM

Bij veel grote hondenrassen, zoals de Dobermann, komt de aandoening DCM vaak voor. Bij DCM is de hartspier uitgerekt waardoor het hart moeite heeft om het bloed met voldoende snelheid en kracht weg te pompen. Ook kunnen er hartritmestoornissen optreden. Het gevolg is dat dat de honden flauwvallen of zelfs sterven.

Oorzaak: raszuiver fokken

De aandoening DCM is vaak een gevolg van raszuiver fokken en als gevolg daar van inteelt en een genetisch ongezonde en kleine populatie. Dit soort aandoeningen zijn terug te dringen door honden van buiten het hondenras toe te laten om zo de genenpoel te vergroten. Het niet raszuiver fokken en zelfs het incidenteel toestaan van honden van buiten het ras, stuit evenwel op grote weerstand bij de georganiseerde rashondenindustrie. Zo verstrekt de Raad van Beheer (op een enkel uitzondering na) alleen stambomen aan 100% raszuivere honden en eisen rashondenverenigingen eveneens raszuiverheid. 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht