Dier&Recht undercover bij broodfokkers voor Ellie in de Handel

Franse bulldog

In Nederland worden iedere week honderden puppy’s van malafide fokkers verkocht. De pups worden zo goedkoop mogelijk onder erbarmelijke omstandigheden gefokt in Nederland, België, en Oost-Europese landen. Ze krijgen vaak valse paspoorten en zijn meestal niet of onvoldoende ontwormt of ingeënt.

Aanbod is talrijk

De veelal zwakke, te jonge en/of zieke pups worden aangeboden via Marktplaats en andere websites. De verkooplocaties wisselen; soms zijn het loodsen vol verschillende rashondjes of kruisingen. Maar ook worden deze malafide broodfokpups verkocht vanuit nette rijtjeswoningen bij mensen thuis. Hierdoor kan het lastig zijn om door te hebben of het om een slechte broodfokker gaat.

Meteen meenemen

Kopers krijgen een schattige pup in handen gedrukt en worden verliefd op het diertje, of willen het redden. Binnen 15 minuten staan de meeste kopers vaak buiten, met een pup. Tijd om na te denken is er niet. Wat kopers niet weten – of lijken te vergeten – is dat ze zo bijdragen aan de afschuwelijke handel in deze pups en het uitbuiten van de ouderdieren. Zielige teefjes zitten in kleine hokken, levenslang verwaarloosd, drachtig en beroofd van hun kindjes, letterlijk tot hun dood.

Dier&Recht met Ellie Lust naar puppyschuren in Brabant

Voor het programma Ellie in de Handel is een onderzoeker van Stichting Dier&Recht mee geweest naar meerdere puppyschuren in Brabant om daar als potentiële koper informatie te vergaren. In deze schuren/loodsen worden pups verzameld die van allerlei plekken komen, om vanaf daar te worden verkocht. Ouderdieren waren hier niet aanwezig.

Achter de schermen gaf Dier &Recht uitleg over het herkennen van malafide broodfokadvertenties, het herkennen van onwettige koopcontracten, en hoe je de leeftijd van een pup kan achterhalen. Verder heeft de onderzoeker van Dier&Recht ter plekke pups geïnspecteerd. Een aantal van de pups was overduidelijk niet gezond en te jong om van de moeder gescheiden te worden. Hierover is de NVWA geïnformeerd

Hoe kom je dan wel aan een gezonde sociale pup?

Een dergelijke handel moet gestopt worden. Daar kan je als koper aan bijdragen, door geen pups van slechte handelaren te kopen. Hier een aantal tips.

  • De prijs maakt niet uit. Voor 250 euro kan je een heel goed gefokte pup kopen of adopteren, maar ook voor 2000 euro. De prijs zegt niet alles.
  • De stamboom maakt niet uit. Zowel rashonden met als zonder stamboom kennen erfelijke ziektes en problemen door doorfokken. Denk daarbij aan schadelijke uiterlijke kenmerken zoals een extreem korte snuit van bijvoorbeeld Franse Bulldogs, deze dieren zijn levenslang benauwd. Of extreem kleine hondjes zoals de Chihuahua, deze honden hebben bijna altijd hoofdpijn door hersenaandoeningen. Een stamboom zegt niets over hoe verantwoordelijk een pup gefokt is.
  • Is de moederhond aanwezig: en is dit ook echt de moeder. Een moederhond zoogt haar pups en ligt bij de pups in het nest.
  • Niet meteen kopen: een goede fokker geeft je bedenktijd en laat je meerdere keren terugkomen om bij de pups te kijken. Zo’n fokker is kritisch en betrokken bij hoe de pups terecht komen? Organiseert deze bijvoorbeeld puppy-terugkomdagen om de gezondheid van de hondjes op te volgen?
  • Sociale pups: groeien de pups op in een situatie die lijkt op hun toekomstige leven? Zodat ze al gewend zijn aan een leven in huis? En krijgen alle honden daar genoeg persoonlijke aandacht?
  • Koopcontract: is er geen beperkend koopcontract? In een goed koopcontract staan geen uitsluitingen van ziektes als HD of verplichting tot castratie.

Kijk vanavond (14 oktober), NPO 3 21.25 uur naar Ellie in de Handel.

Steun ons in de strijd voor gezonde rashonden!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.