Dier&Recht sleept rashondenclub Raad van Beheer voor de rechter

mopshond krijgt nog altijd stamboom

De Raad van Beheer blijft stambomen afgeven aan mopshonden, Franse bulldogs en andere rashonden met ziekmakende korte snuiten. Volgens de wet mogen deze honden niet worden gefokt. Dier&Recht wil dat dit stopt en heeft de Raad van Beheer voor de rechter gedaagd.

Stambomen voor illegaal gefokte honden

Sinds 2019 gelden er duidelijke criteria voor het fokken met kortsnuitige honden. Kort gezegd mag niet meer worden gefokt met honden die een te korte snuit of dichte neusgaten hebben. Fokkers die zich hier niet aan houden overtreden de wet. De Raad van Beheer beloont deze fokkers door – tegen betaling – stambomen af te geven zodat de pups als rashond kunnen worden verkocht. Waarbij de Raad van Beheer nota bene verkondigt dat een stamboom betekent dat de pup verantwoord en met oog voor dierenwelzijn is gefokt. Het tegenovergestelde is waar.

Dier&Recht wil een snuit voor alle honden

Honden met een korte snuit zijn vaak benauwd en lijden aan allerlei kwalen. Denk daarbij aan oogziektes, gebitsproblemen en huidplooiontstekingen. De korte gedrongen bouw zorgt verder ook voor hernia’s en geboorteproblemen. Dier&Recht komt op voor de honden en wil dat alle honden een voldoende lange snuit hebben zodat ze gevrijwaard zijn van een leven vol ellende.

Rechtszaak aangespannen

Dier&Recht vindt dat de Raad van Beheer moet stoppen met het afgeven van stambomen voor pups die zijn gefokt in strijd met de wet. De Raad van Beheer weigert dit en daarom stapt Dier&Recht nu naar de rechter. De Raad van Beheer heeft de dagvaarding inmiddels ontvangen. Dier&Recht wordt bijgestaan door Mr. Hanneke Wellenberg van Soeverein Advocaten.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.