Dier&Recht roept 20 gemeentes op om te stoppen met drafraces

Dier&Recht roept 20 gemeentes op om te stoppen met drafraces
Bij de races maken rijders veel gebruik van pijnlijke dwangmiddelen. We roepen gemeentes op om te stoppen met deze dieronvriendelijke races.

Het drafsportseizoen is begonnen. In 20 Nederlandse gemeentes vinden jaarlijks kortebaandraverijen plaats tijdens braderieën en andere dorpsfeesten. Bij deze straatraces met paarden maken pikeurs veel gebruik van pijnlijke dwangmiddelen. Dier&Recht constateerde bij de eerste wedstrijden van het seizoen al veel welzijnsproblemen. We roepen gemeentes op om te stoppen met deze races en wijzen bezoekers op de vele pijnsignalen van de paarden.

Omstreden dwangmiddelen

Kortebaandraverijen zijn racewedstrijden op straat, waarbij paarden in draf een karretje (sulky) met een rijder (pikeur) voorttrekken. Die rijders gebruiken veel omstreden dwangmiddelen om de paarden te dwingen tot gehoorzaamheid. De zintuigen van de dieren worden belemmerd met oordoppen en oogkleppen en de bewegingsvrijheid van het hoofd wordt ernstig beperkt door een opzetteugel. Twee metalen bitten in de mond trekken aan de mondhoeken en zetten druk op het gehemelte en tandvlees. Om te voorkomen dat het paard de druk op het bit verlicht, wordt de tong strak vastgebonden aan de onderkaak met een pantykousje of postelastiek. Veel van de gebruikte middelen zijn verboden in andere takken van paardensport.

We bezochten de eerste wedstrijden van het seizoen, in Assendelft en Venhuizen. Bovengenoemde dwangmiddelen werden nog steeds volop gebruikt en veel paarden vertoonden pijn- en stresssignalen.

Pijn slecht herkend

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de gebruikte dwangmiddelen stress en verwondingen veroorzaken. De pijn- en stresssignalen van paarden worden echter door veel rijders genegeerd of zelfs niet als zodanig herkend. In een brief aan de gemeentes geven we uitleg over deze signalen, zodat raadsleden die tijdens de races kunnen herkennen.

Brief aan 20 Nederlandse gemeentes

Tussen mei en oktober organiseren 20 Nederlandse gemeentes 26 kortebaandraverijen. We roepen inwoners van deze gemeentes op om hun gemeenteraad te laten stoppen met het financieren en organiseren van de dieronvriendelijke wedstrijden.

De pijnsignalen van paarden zijn misschien niet voor iedereen direct herkenbaar maar de wetenschappelijke kennis hierover is duidelijk. Ook op Nederlandse wedstrijden zien wij steeds weer dieren met pijn en stress. Als meer mensen zien dat deze paarden lijden dan komt er hopelijk snel een eind aan dit soort evenementen. Volksvermaak mag geen reden zijn voor dierenleed.

Wordt er in jouw woonplaats een draverij georganiseerd? Help mee en roep je gemeente op om een einde te maken aan de dieronvriendelijke drafwedstrijden!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.