Dier&Recht en Agractie opnieuw voor de rechter over ‘zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed’-poster

bodemprocedure
De omstreden ‘zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed’-poster. Foto: Maarten Nauw/Dier&Recht

De juridische strijd rondom de veelbesproken Stoppen met Zuivel-postercampagne krijgt een langverwacht vervolg. Vandaag start Dier&Recht een bodemprocedure, waarin we strijden voor het recht om te mogen zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt.

Kort geding tegen postercampagne

In augustus 2021 voerde Dier&Recht een postercampagne over het dierenleed achter zuivel. Boerenactiegroep Agractie spande daarop een kort geding aan over een van de posters. Het ging daarbij om de tekst: “zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij de moeder”. Volgens Agractie mogen wij dit niet zeggen, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn voor dit leed. De kortgedingrechter ging daarin mee en besloot de betreffende poster te verbieden. Wij gingen in hoger beroep, maar het Hof Amsterdam nam het besluit van de rechter over. Er was veel kritiek op die uitspraak en er klonk veel onbegrip uit juridische kringen.

Inperking vrijheid van meningsuiting

Wij verwijderden de poster uit onze campagne maar blijven van mening dat dit een onterechte inperking is op onze vrijheid van meningsuiting. Vandaag starten we een bodemprocedure om het veelbesproken verbod opnieuw aan te vechten. Wij zijn namelijk nog steeds van mening dat zuivel veel dierenleed veroorzaakt.

De realiteit voor kalfjes uit de zuivelindustrie is mijlenver verwijderd van het onschuldige imago dat zuivelindustrie bewust probeert te creëren. Pasgeboren kalfjes worden weggehaald bij hun moeder en staan wekenlang alleen in een box. Dat veroorzaakt tal van psychische en fysieke problemen: moederloze kalfjes zijn vaker ziek en lopen een verhoogd risico om vroegtijdig te sterven. Koeien worden elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt om hun melkproductie op gang te houden, maar deze zoogdieren mogen nooit een moeder zijn voor hun kalf. Het is volgens ons vanzelfsprekend dat dit leed veroorzaakt. Het is bizar dat een dierenrechtenorganisatie dit niet zou mogen benoemen.

Juridisch onacceptabel

Dier&Recht wordt bijgestaan door Walden Grene advocaten. Advocaten Berber Brouwer en Benjamin van Werven: "Dier&Recht levert een belangrijke bijdrage aan de publieke discussie over dierenwelzijn. Het verbod dat in de eerdere uitspraken aan Dier&Recht is opgelegd, heeft ons in verschillende opzichten verbaasd en is naar onze mening juridisch onacceptabel. Een dierenrechtenorganisatie moet op deze manier kritiek kunnen geven op de omgang met dieren in de zuivelindustrie. Ook als de achterban van Agractie het daar niet mee eens is.”

Steun onze strijd

We hebben er veel vertrouwen in dat we deze belangrijke rechtszaak voor de kalveren alsnog kunnen winnen. Alle steun voor onze campagne is zeer welkom!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!