Dierenorganisaties starten campagne voor diervriendelijke politici

dierencoalitie

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen slaan de dierenorganisaties van de Dierencoalitie de handen ineen. Omdat dierenwelzijn voor miljoenen kiezers onderbelicht blijft in de bestaande kieswijzers, wordt vandaag een handige keuzehulp gelanceerd op wieisjouwdierenkandidaat.nlMet dit initiatief hoopt de Dierencoalitie zoveel mogelijk diervriendelijke politici in de Tweede Kamer te krijgen.

Alle kandidaat-Kamerleden konden hun steun uitspreken voor veertien diervriendelijke stellingen. Kiezers geven online aan welke stellingen ze belangrijk vinden, daarna krijgen ze te zien welke dierenkandidaten hun belangen het beste behartigen.

Stellingen over dierenwelzijn

Verschillende kandidaten van Partij voor de Dieren, D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, 50Plus, SGP, SP en JA21 hebben hun steun uitgesproken voor een deel van de stellingen. Het gaat daarbij om diverse onderwerpen als: ‘het afschaffen van het houden van dieren in kooien in de veehouderij’, ‘het stoppen van de plezierjacht’ of ‘het verbeteren van het toezicht en handhaving op dierenwelzijn door meer budget en capaciteit’.

De brede steun voor de stellingen is hoopvol en toont aan dat deze kandidaat-Kamerleden de noodzaak zien voor meer en betere bescherming van dieren.

Geen dierenkandidaat bij VVD en CDA

CDA, VVD, PVV, Forum voor Democratie en Denk wilden niet reageren op de stellingen. Het is teleurstellend dat er binnen grote partijen als het VVD of CDA geen kandidaat is die zich wil uitspreken voor dierenwelzijn. De steun van deze partijen is hard nodig om concrete stappen te zetten. Zonder deze steun is het de vraag of er op korte termijn voldoende zal veranderen. Gelukkig is bij andere potentiële regeringspartijen de betere bescherming van dieren steeds nadrukkelijker onderdeel van de politieke speerpunten.

Over De Dierencoalitie

De Dierencoalitie, Samenwerkende Dierenwelzijnsorganisaties Nederland (voorheen CDON) is een samenwerkingsverband van achttien dierenbeschermingsorganisaties op het gebied van politieke belangenbehartiging. De organisaties hebben een gezamenlijke achterban van meer dan een half miljoen leden/donateurs. De Dierencoalitie ondersteunt dierenbeschermingsorganisaties in Den Haag om effectief op te komen voor de belangen van dieren in belangrijke politieke en maatschappelijke kwesties. De Dierencoalitie is niet verbonden aan een specifieke politieke partij.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)