Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties waarschuwen: Koop geen kortsnuitige hond!

KoopGeenKortsnuit_CampagnePagina_710x444_mockupCopyrightMaartenNauw.png
Met posters op straat waarschuwen we consumenten voor een risico's van een kortsnuitige hond. Foto: Maarten Nauw/Dier&Recht.

Kortsnuitige hondenrassen – zoals de mopshond en Franse bulldog – zijn zo ver doorgefokt dat ze levenslang lijden onder tal van fysieke en erfelijke aandoeningen. Veel dieren zijn altijd benauwd, hebben oogziektes, huidontstekingen en hernia’s. Hun baasjes zijn vaak slecht geïnformeerd en krijgen daardoor onverwachts te maken met hoge rekeningen voor medische behandelingen. Samen met dierenartsen en andere dierenwelzijnsorganisaties waarschuwen we consumenten met een nieuwe campagne om geen kortsnuitige hond aan te schaffen.

Dierenartsen zien nog veel mismaakte dieren

Honden met een te korte snuit zijn erg populair maar het is in Nederland verboden om ze te fokken. De handel in deze dieren is echter wel toegestaan en ook de import is legaal. 

Dierenartsen Janneke Moedt (Caring Vets) en Conny van Meurs (KNMvD): “Het is fantastisch dat we nu in Nederland een goede wet hebben die het fokken van deze mismaakte dieren verbiedt. Helaas zien we op de behandeltafel nog steeds veel snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten. Die komen dus uit het buitenland of zijn illegaal gefokt in Nederland.”

Korte snuit komt met een prijskaartje

Eigenaars van kortsnuitige honden schrikken regelmatig van de torenhoge medische kosten. Een kortsnuitige hond kost in aanschaf al snel 1.500 tot 2.500 euro. Een nieuwe eigenaar realiseert zich meestal niet dat zo’n hond vaak diverse operaties nodig heeft. Het gaat daarbij om operaties aan de luchtwegen, behandelingen van hernia’s, oogoperaties, correcties van neusplooien en ga zo maar door. De kosten kunnen snel oplopen tot het drie- of viervoudige van de aankoopprijs. En de grootste prijs betaalt de hond zelf, die levenslang lijdt door zijn uiterlijk.

Koop geen kortsnuit!

Consumenten zouden daarom geen kortsnuitige hond moeten kopen. Een kortsnuitige hond is geen gelukkige hond. We willen dat mensen bewust kiezen voor een gezonde hond mét snuit!

De oproep is een initiatief van het cluster Gezelschapsdieren van de beroepsgroep voor dierenartsen, Caring Vets en dierenwelzijnsorganisaties Dier&Recht, Sophia-Vereeniging en DierenLot. De oproep wordt onderschreven door AniCura Dierenartsen, Dierenbescherming, Hondenbescherming, Medisch Centrum voor Dieren, Ranzijn Dierenartsen, Dierencoalitie en tientallen andere organisaties.

Help mee en deel de campagne!

Op de campagnepagina lees je wat jij kunt doen om kortsnuitige honden te helpen!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.