Dieren sterven in files voor grenscontroles, stop internationale veetransporten!

File

De strenge grenscontroles die veel landen in reactie op de corona-uitbraak instellen voor buitenlands verkeer, veroorzaken ongekend lange files. Daarin staan ook trucks te wachten die levende dieren vervoeren. Nederland is wereldwijd een van de grootste exporteurs van levende dieren en de exploderende coronacrisis heeft de vee-industrie er blijkbaar niet van weerhouden om nog snel even wat dieren op transport te zetten.

Volstrekt onverantwoord

Jaarlijks transporteren vee-houders honderden miljoenen dieren zoals varkens en runderen en miljarden kippen en ander pluimvee door heel Europa. Dit transport leidt onder ‘normale’ omstandigheden al tot vele ernstige dierenwelzijnsproblemen, maar is in de huidige situatie volstrekt onverantwoord. Chauffeurs staan uren en soms dagenlang in de file te wachten op controle aan de grens. Veel dieren overleven dit niet.

'Kippen leggen het loodje'

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur vertelt in de Telegraaf over de ellenlange files en strenge grenscontroles. Hij rijdt met levende kippen heen en weer tussen Nederland, Duitsland en Polen.

“Het is een geluk bij een ongeluk dat het niet boven de dertig graden is, anders waren ze allemaal dood geweest. Maar ook met de huidige temperatuur van 9 graden is het lange wachten aan de grens erg slecht voor het welzijn van de beesten. Enkele kippen hebben alsnog het loodje gelegd”

Ernstige nalatigheid

Ondanks het risico voor de dieren heeft de betreffende vrachtwagenchauffeur het traject de afgelopen dagen drie keer afgelegd. Iedereen die een dier onder zijn hoede heeft, is verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van dat dier. Het is dan ook onbegrijpelijk dat vervoerders keer op keer in de file gaan staan terwijl ze weten dat een (groot) deel van de dieren de reis mogelijk niet overleeft.

Versoepeling van toezicht en gesloten rustplaatsen

Daar komt bij dat Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) tijdelijk enkele onderdelen van de rij- en rusttijdenregeling heeft versoepeld, om de bevoorrading van voedsel voor supermarkten te waarborgen. Dat betekent onder meer dat er minder streng gehandhaafd wordt op controles en rusttijden van chauffeurs en dit geldt ook voor diertransporten. Slecht nieuws voor de toch al magere bescherming van dieren.

Bovendien zijn halteplaatsen waar dieren normaal gesproken kunnen rusten, eten en drinken, buiten werking gesteld vanwege de strengere grenscontroles. Passende verzorging en controle op het welzijn van de dieren op transport worden hiermee vrijwel onmogelijk.

Stop internationale veetransporten!

Dier&Recht pleit voor een tijdelijk verbod op diertransporten zolang het welzijn van dieren niet gegarandeerd kan worden. Het is onacceptabel dat dieren de dupe worden van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker op de campagnes voor landbouwhuisdieren zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!