Dalmatiërpups worden afgemaakt vanwege doofheid

Dalmatiër pups
Doofheid is voor sommige fokkers een goede reden om pups te laten euthanaseren.

Laat je een dalmatiër van vijf weken oud inslapen als hij doof is? Deze vraag werd gesteld in het Jeugdjournaal. Een absurde vraag, want doofheid is natuurlijk geen goede reden om een dier te doden. Daarnaast is doofheid meestal eenvoudig te voorkomen, het ontbreekt veel fokkers alleen aan de wil.

Witte rashonden zijn vaker doof

Doofheid komt vaker voor bij een aantal witte hondenrassen. Zeker bij witte honden met blauwe ogen en vlekkenpatronen. Niet alleen dalmatiërs, maar ook bulterriërs en Argentijnse doggen zijn vaker doof. Die doofheid wordt veroorzaakt door recessieve genen. Dat betekent dat een pup alleen doof wordt als het de doofheidsgenen van zowel de vader als de moeder erft.

Raszuiverheid loslaten

Als je twee witte ouderdieren niet met elkaar kruist, voorkom je het risico dat een pup van beide ouders de recessieve genen krijgt en doof wordt. Dat betekent echter wel dat je de raszuiverheid los moet laten. Helaas hechten veel fokkers meer belang aan de raszuiverheid van de pups dan aan de gezondheid van de pups. Rasverenigingen nemen het risico op doofheid vaak voor lief en sommige raden hun fokkers zelfs aan om de dove pups gewoon te euthanaseren.

Ik heb een dove pup, wat nu?

Doofheid is een serieuze handicap, maar je hond daarvoor in laten slapen is wel een hele extreme maatregel. Een dove hond hoort verkeer niet aankomen en kan daardoor niet overal loslopen. Ook kan een dove hond die slaapt, heel erg kan schrikken als je hem plots aanraakt en daardoor bijten. Houd goed rekening met de beperkingen van je hond en maak altijd kenbaar dat je er bent. Het is verstandig om met je dove hond een goede training te volgen. Dat scheelt veel stress voor zowel de hond als de baas.

Meer weten over erfelijke aandoeningen bij rashonden? Kijk op RashondenWijzer!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.